Annons

Rekordår för Svenska Mässan Gothia Towers

zoom Till vänster kongressalen i Svenska Mässan. Till höger Malin Erlandsson, affärschef för möten och events. Foto: Anna Sigvardsson Högborg/ Svenska Mässan Gothia Towers
Till vänster kongressalen i Svenska Mässan. Till höger Malin Erlandsson, affärschef för möten och events. Foto: Anna Sigvardsson Högborg/ Svenska Mässan Gothia Towers
NYHETER. Göteborg som mötesstad är tillbaka på samma nivåer som före pandemin. För en av de största aktörerna, Svenska Mässan Gothia Towers, har bokningarna av internationella kongresser exploderat under 2023.
Annons

Forskning, journalistik och teknik är ämnen för några av de 60-talet stora möten och internationella kongresser som ägt rum i Göteborg under 2023. Totalt har de bidragit med runt 100 000 besöksnätter, vilket är samma nivåer som före pandemin.

Göteborgs största mötes- och eventaktör, Svenska Mässan Gothia Towers, kan blicka tillbaka på ett starkt kongressår.

– Det har varit ett riktigt rekordår, både sett till volym i antal och till omsättning i vår kongressaffär, säger Malin Erlandsson, affärschef för möten och events på Svenska Mässan Gothia Towers.

Kombination av insatser

Med ”kongressaffären” menar hon de stora möten som organisationer till exempel inom politik, akademi och forskning ligger bakom och där fokus är på kunskapsspridning. ”Global Investigative Journalism Conference”, ”Electrochemical Society Fall meeting” och ”International Conference on Alzheimer’s and Parkinson’s Diseases” är några av de möten som har ägt rum på Svenska Mässan Gothia Towers under 2023.

Malin Erlandsson pekar på en kombination av insatser som ligger bakom årets höga beläggning.

– Dels är det en pandemieffekt i och med att en del möten flyttades fram. Men framför allt är det vårt arbete inom hållbarhet och säkerhet som vi vet har spelat en viktig roll. Till exempel skulle kongressen för global undersökande journalistik hållits i Sydney Australien först, men tvingades flytta och där kunde vi leverera på de höga säkerhetskraven som ställs. Sedan har det handlat om tajming och ämnena för kongresserna, som har matchat den forskning som vi har i Göteborg, till exempel inom life science och elektromobilitet.

Hur mycket har den svaga kronan spelat in?

– Inte så mycket under 2023, då flertalet av mötena har bokats tidigare, men den har definitivt en betydelse för kommande år där vi ser ett fortsatt ökat tryck. Men det är bokningar vi sitter i förhandlingar med nu.

Du nämner ert hållbarhetsarbete, hur är det viktigt för att landa mötesbokningar?

– Internationella möten är något som i sig självt belastar miljön, och vi ser tydligt att vårt hållbarhetsarbete kan vara avgörande för beslut. Hållbarhet har varit en strategisk punkt på ledningsnivå hos oss sedan 1997, så vi har under lång tid jobbat konsekvent och kontinuerligt med detta för att hela tiden bli bättre. Vi har program, system och processer för hur vi kan göra hållbara event som vi guidar kunderna igenom, det ser vi har stor betydelse för affären.

Hur har ni jobbat för att förbättra samarbetet med näringsliv och akademi för att nå ut till potentiella mötes- och kongresskunder?

– Vi har jobbat nära båda sedan många år tillbaka, och tillsammans med stadens Convention Bureau utbildat för att de ska förstå hur de kan dra nytta av varandra. Våra företag har förstått att möten tillsammans med forskning kan få deras organisationer att växa, vilket är lyckosamt för oss. Vi vill kroka arm i de möten vi tror kan attrahera näringslivet och som vi tror kan få näringslivet i Göteborg att växa.

Hur ska ni jobba framåt för att hålla i rekordnivåerna?

– Vi ska försöka synas och höras och ta ännu mer plats. Internationellt sett är Göteborg fortfarande en ganska okänd destination och vi behöver investera ännu mer i vår kommunikation och marknadsföring utanför Sverige för att öka vår synlighet. Sedan jobbar vi både taktiskt och strategiskt med att nyttja de kontakter och nätverk vi redan har, säger Malin Erlandsson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...