Annons

Så ska First Camp rekrytera 1 300 medarbetare

zoom I år satsar campingkedjan extra mycket på att trygga personal inför sommaren.  Foto: Pressbild
I år satsar campingkedjan extra mycket på att trygga personal inför sommaren. Foto: Pressbild
NYHETER. Det kan bli lite lättare att rekrytera personal till sommarsäsongen i år. Det hoppas i alla fall First Camp, som är i full färd med att tillsätta 1 300 tjänster inför årets campingsäsong.
Annons

Nordens största campingkedja, First Camp, växer så det knakar, och har idag sammanlagt 64 destinationer i Skandinavien, varav 51 i Sverige. Det kräver också att kedjan hittar personal i en tid av kompetensbrist.

Efter förra sommarens utmaningar som delvis fick lösas med hjälp av bemanningsföretag, har First Camp satsat särskilt på att trygga tillgången på personal inför campingsäsongen.

– Förra sommaren var en stor utmaning för alla inom besöksnäringen vilket ledde till att vi lyfte säsongsrekrytering som ett särskilt fokusområde, säger vd Johan Söör.

 

Jobbar dedikerat med säsongsbemanning

Det innebär bland annat att campingkedjan tillsatt en “talent acquisition specialist” som jobbar dedikerat med säsongsbemanning, men också att man marknadsfört bolaget på nya sätt mot arbetsmarknaden, sett till att synas mer på lokala jobbmässor och förenklat ansökningsprocessen online för arbetssökande. Resultatet hoppas Johan Söör blir att alla platser kan tillsättas med egen bemanning.

Sämre ekonomi och en tuffare arbetsmarknad gör också sitt.

– Vi får signaler om att det är lite lättare att hitta personal, inte minst inom kategorin kökspersonal, till följd av att restaurangbranschen har det lite kämpigt, säger han.

Campingbranschen är ju en bransch som traditionellt stått emot lågkonjunktur relativt bra. Hur ser ni att ni kommer att påverkas av det ekonomiska läget under 2023?

– Vi tror på tillväxt både på kort och lång sikt, även om vi är ödmjuka och jobbar med andra scenarioplaner också för 2023. Men tittar man på historiska data så gynnas camping av ett ekonomiskt osäkert läge, då det är mycket mer prisvärt att campa än att åka på charter. Jag räknade så sent som igår på att du som barnfamilj en vecka mitt i juli får en av våra bästa stugor med havsutsikt till samma pris som den absolut billigaste chartern med ett tvåstjärnigt hotell på en bakgata.

Läs mer: Omsättningsrekord för campingjätten
Läs även om förra årets cv-lösa rekrytering