Annons

Så ska Svenska Möten få hållbara kockar

zoom Arbetsgivare behöver arbeta med hållbarhetsfrågor att skapa en attraktiv arbetsplats, konstaterar Michael Shüller, vd på Svenska Möten.
Arbetsgivare behöver arbeta med hållbarhetsfrågor att skapa en attraktiv arbetsplats, konstaterar Michael Shüller, vd på Svenska Möten.
NYHETER. Kockarna på Svenska Mötens anläggningar kände ett behov av att diskutera och lära mer om hållbarhet i sitt arbete. "Därför gjorde vi en specifik utbildning för dem", säger Michael Shüller, vd på Svenska Möten.
Annons

Hållbarhetsfrågan är viktig för medlemsorganisationen Svenska Möten. Samtliga anläggningar är certifierade enligt höga kvalitetskrav och Svanenmärkta, eller medlemmar i Svanens nätverk.

– Hållbarhet har blivit än mer viktig under pandemin, både hos kunderna och framför allt medarbetarna, säger Michael Shüller, vd på Svenska Möten.

Storskalig utbildning

Organisationen har sedan tidigare, i stor skala, utbildat medlemmarna i de globala målen, för att varje anläggning ska kunna anpassa anläggningarna sitt arbete utifrån sina förutsättningar.

– Tillsammans har Svenska Möten branschens bredaste hållbarhetsarbete. Vi täcker alla 17 globala målen enligt med vad Parisavtalet säger. Vi vill inspirera och engagera alla i branschen i den här frågan.

Det har blivit tydligt att störst påverkan på miljön är kring maten som våra gäster konsumerar, menar Michael Shüller.

– Kockarna på våra anläggningar har känt ett behov av att diskutera den här frågan. Därför gjorde vi en specifik utbildning för dem.

Utbyte av erfarenheter

Den första utbildningen hölls den 20 juni. Ett 20-tal kockar var på plats under en hel dag på Högbo Brukshotell i Sandviken.

– Inledningsvis pratade vi generellt om de globala målen för att sedan gå in på de utmaningar som respektive kock har. Allt från minskat matsvinn till omställning från kött till grönt.

Kursen innehåller både teori, samtal och hur man kan jobba handgripligen. Det handlar mycket om att utbyta erfarenheter, berättar Michael Shüller.

Vad vill ni uppnå med kursen?

– Det är viktigt med bredden i vårt hållbarhetsarbete. Vi vill göra det med att jobba underifrån i verksamheten, utan pekpinnar. Då blir det på riktigt.

– Det är inte bara ett kund-, utan framför allt ett medarbetarkrav att vi är hållbara. Om man som arbetsgivare inte arbetar med de här frågorna så är man inte lika attraktiv som arbetsplats.

Har ni tankar på att utbilda andra grupper inom branschen på det här sättet?

– Inom food and beverage såg vi tydligt ett stort behov. Men det kommer säkert komma andra delar, där vi behöver byta erfarenheter med varandra för att nå målen, säger Michael Shüller.

Nästa tillfälle för Svenska Mötens kockutbildning är i början på oktober.