Annons

Serneke kan bli ny storägare i Fjätervålen

zoom Serneke vill köpa in sig i skidanläggningen Fjätervålen. Foto: Fjätervålen, Serneke
Serneke vill köpa in sig i skidanläggningen Fjätervålen. Foto: Fjätervålen, Serneke
NYHETER. Byggkoncernen Serneke vill köpa in sig i skidanläggningen Fjätervålen i Dalarna – vill bygga rekreations- och utbildningscentrum.
Annons

Skidanläggningen Fjätervålen i Idre, Dalarna kan få en ny storägare i Ola Serneke, vd ägare i byggkoncernen Serneke i Göteborg. Beslutet ska klubbas, enligt Fjätervålens vd Fredrik Litzén, i samband med bolagets årsmöte den 20 januari nästa år.

– Ola Serneke har visat intresse för Fjätervålen och det är förstås fantastiskt roligt. Det är det största som har hänt sedan vi startade anläggningen, säger Fredrik Litzén.

Vill öka det kommersiella boendet

Fjätervålen byggdes på 1960-talet och ägs idag av runt 400 personer med anknytning till Fjätervålen. Anläggningen omsätter idag cirka 11 miljoner kronor.

– Vi är en liten anläggning och det är tufft att få den att snurra ekonomiskt. Vi har idag inget eget boende utan enbart privata stugägare till de 253 stugor i området. En stor förhoppning är att det kommersiella boendet ska bli utökat med en ny delägare, säger Fredrik Litzén.

Ola Serneke själv är återhållsam med kommentarer innan affären godkänns, men säger till Besöksliv att det även finns intressen i affären som rör det egna bolagets anställda.

– Fjätervålen är riktigt fin och äkta skidort men som måste förädlas för att vara långsiktigt hållbar. Vi har som bolag ett intresse att få våra anställda att vara mer ute i naturen och ha möjlighet till rekreation. Därav vill vi även vill bygga ett utbildningscentrum i Fjätervålen, säger han.

40 procentigt ägande

Fredrik Litzén vill inte uttala sig om hur stor andel Serneke vill köpa, bara att byggbolaget, om affären godkänns, blir största ägare. Enligt tidningen Dala-Demokraten rör det sig om 40 procent av ägandet genom en riktad nyemission.

Till tidningen Dalademokraten säger Ola Serneke att Fjätervålen är en ”oslipad diamant där verktygen för att slipa kostar tid, resurser och engagemang”. Och att dessa verktyg kan Serneke erbjuda.

– Vi skulle vilja skapa en anläggning som […] prioriterar kvalitét framför kvantitet. Jag ser absolut inte Fjätervålen som ett nytt ”Skistarområde”, utan som en möjlighet att utveckla det till en riktigt bra rekreation-, utbildnings- och friluftsdestination, säger han till Dalademokraten.

Erbjudandet om delägarskap lades fram under sensommaren.

–Vi har inte aktivt sökt nya delägare, det var Ola Serneke som kom till oss, säger Fredrik Litzén.