Annons

Silvermedaljören siktar på guld

zoom Michael Andersson tog silver i Global Chef Challenge. Foto: Pressbild
Michael Andersson tog silver i Global Chef Challenge. Foto: Pressbild
NYHETER. Efter ett silver i Global Chef Challenge siktar Michael Andersson nu på ett guld i Culinary World Cup i november med kocklandslaget.
Annons

Under några dagar i början av juni avgjordes Global Chef Challenge. Där 70 kockar från hela världen gjorde upp i en tävling där 12 kuvert ska serveras under loppet av sex timmar. Fyra av kuverten bestod av juryn och de övriga åtta av gäster. Michael Andersson representerade Sverige.

– Det blev ett silver, och i juniorklassen tog Harald Linder brons. Det är ju ändå bra, men det är surt att falla på mållinjen, säger Michael Andersson om sin placering.

Inställda tävlingar under pandemiåren

På grund av pandemin fick tävlingen ställas in både i Ryssland 2020 och i Wales 2021. Årets upplaga ägde rum i Abu Dhabi, där Italien knep guldet följt av Sverige och Singapore på tredje plats.

– Global Chef Challenge är mer restaurangig i sin inriktning om man jämför med andra tävlingar. Det är lite mindre tävlingsmat och mer åt mat som man serverar på en restaurang. Det är fyra moment och jag tyckte att jag lyckades bäst med desserten.

Det är bara andra gången i sitt liv som kock som Michael tävlar. Den första var för tio år sedan i en tävling för unga kockar.

Tränar en vecka i månaden

Nu har han varit hemma ett tag och slickat sina sår. Dagarna består nu av frilans med event och catering tillsammans med Ludvig Tjörnemo, som blev Årets kock 2020. De båda är också med i Kocklandslaget och förberedelserna inför Culinary World Cup i slutet av november är redan i full gång.

– Just nu tränar vi en vecka i månaden. Vi brukar starta på eftermiddagarna en onsdag och kör till torsdag kväll vecka efter. Det kommer nog att bli fler dagar när det närmar sig. Sedan tränar vi även på egen hand.

Hur lägger ni upp träningen?

– Vi tränar på att göra momenten på tid och finslipar de olika momenten. Ska vi stycka fågel eller fisk, så står vi styckar tills vi tycker att det sitter och att resultatet blir som det ska.

Sverige är världsledande i internationell matlagning och har vunnit flest medaljer under de senaste två decennierna. Juniorkocklandslaget ska försvara sin guldmedalj och Kocklandslaget jagar guld efter sin silvermedalj. Årets tävling avgörs i november i Luxemburg.

Hur kommer det att gå?

–Det kommer att gå svinbra. Jag är supertaggad. Vi är ett bra gäng, där några har varit med och tävlat förut och är rutinerade. Sedan är vi ett gäng som debuterar, och vi är hungriga och kan komma in med nya ögon. Det känns riktigt bra!

 

Så får du mer tid över till dina gäster

Så får du mer tid över till dina gäster

Med Picasso Digital får hotell och konferensanläggningar digitala tjänster för bokning, incheckning och betalning så att du kan lägga mer fokus på det som är allra viktigast i verksamheten – nämligen dina gäster...