Annons

”Självklart att hjälpa till”

zoom Marcus Åkerberg, restaurangchef, Kavian Ferdowsi, arrangör.
Marcus Åkerberg, restaurangchef, Kavian Ferdowsi, arrangör.
NYHETER: Urban Deli vid Centralstationen i Stockholm erbjuder julbord för hemlösa under 33 dagar. Besöksliv har pratat med restaurangchef Marcus Åkerberg om stress, sittplatser och att göra skillnad.
Annons

Första dagen dök det upp sextiofem personer. På restaurang Urban Deli vid Centralstationen i Stockholm finns det plats för fyrtio, kanske femtio gäster och man hade förberett mat för tjugo. Men, det ordnade sig. Marcus Åkerberg, restaurangchef, såg helt enkelt till att det gjorde det. För gästerna var inte vilka som helst, de var sextiofem hemlösa stockholmare som utlovats julbord.

Och de har de fått, varje dag sedan den 27:e november har Urban Deli, Centralstationen serverat julbord för alla som bor på gatan. Allt började med Kavian Ferdowski, tidigare hemlös som numera gör allt han kan för att hjälpa dem som befinner sig i den situation han tagit sig ur.

– Redan när jag tog över Urban Deli vid Centralstationen för ungefär ett år sedan så kom Kavian till restaurangen för att hämta upp matsvinn, sådant som inte gick åt, för att dela ut till hemlösa och där det behövdes. Efter jag kom tillbaka från min pappaledighet så var Kavian den första person jag sprang in i, berättar Marcus Åkerberg som är i full färd med att förbereda dagens sittningar.

Kavian Ferdowsi letade efter lokal för att ordna julbord och för Marcus Åkerberg var det självklart att försöka hjälpa till.

– Det rimmar med Urban Delis filosofi, att här är alla välkomna. I dagsläget kommer det upp till femtio hemlösa personer som får julbord vid halv tre, säger han.

Hur går det?

– På det stora hela, superbra. Ibland har det kommit lite fler än väntat men det är inga katastrofer. Den där första dagen, då det kom sextiofem personer…jag har aldrig varit så stressad i hela mitt liv, men det gick! Man vill ju att det ska bli bra, trots att december egentligen är vår tyngsta månad.

Är det återkommande gäster på de här sittningarna?

– Ja absolut, vissa kommer nästan varje dag.

Vilka råd kan du ge andra inom restaurangbranschen som vill göra något liknande?

– Vi har fått lite sponsring av Axfood och Kavian samarbetar med fler företag, så även om vi står för en del av maten så gäller det inte allt, det kan vara bra att veta. Man kanske kan börja att se över sitt matsvinn och undersöka möjligheterna kring vad man kan göra åt det för att det inte ska förfaras och komma andra till nytta.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...