Annons

Skidanläggningar och fjällstationer ser fram emot rekordpåsk

zoom Foto: STF
Foto: STF
NYHETER. Allt fler svenskar vill semestra på hemmaplan, och snöförhållanden i svenska fjällen är på topp. Skidanläggningarna kan därmed se fram emot en rekordpåsk . ”Det är öppet från Hallandsåsen till Riksgränsen, vilket är helt fantastiskt”, säger SLAO:s vd.
Annons

Mellan 200 000 och 300 000 svenskar förväntas påsksemestra i svenska fjällen. Med ovanligt goda snöförhållanden, och hög beläggningsgrad på de flesta håll, kan påsken inte bli annat än bra för svenska skidanläggningar.

– Det är öppet i hela landet, från Hallandsåsen till Riksgränsen, vilket är ovanligt. Det gör att man kan ha fler backar öppna, vilket förstås är roligt för besökarna, säger Titti Rodling, vd för SLAO.

Att påsken faller in ovanligt tidigt i år, ser Titti Rodling som positivt.

– Det är bra att hela Sverige kan åka skidor. Många säger att april är den bästa tiden i fjällen och ett 40-tal anläggningar är öppna, vilket bäddar för en fin sista skidmånad. När påsken ligger tidigt hoppas vi att man får mersmak och vill komma tillbaka innan säsongen är slut.

De svenska skidanläggningarna slog rekord 2017, slår ni det igen i år?

– Det har varit en väldigt fin säsong och bokningarna ser väldigt bra ut över påsk. Men om vi når en ny rekordnivå vågar jag inte säga ännu.

Branäsgruppens anläggningar har öppet lika länge som i fjol. Längst öppet har Branäs som stänger den 15 april. För samtliga anläggningar ser bokningsläget lovande ut med 9 procent bokat i Branäs och Kungsberget.

 – Det är jätteroligt. Nu ligger påsk väldigt tidigt och då är skidåkningen som mest fantastisk med kyla på nätterna och sol på dagarna, så jag hade räknat med att det skulle bli bra, säger vd Anders Kjällström. Nästa år är påsk 22 april, vilket är jättesent. Då kanske man får en mättnadskänsla före påsk i stället för efter. Men det är bara att gilla läget, så här har det alltid varit.

Hur ligger ni till försäljningsmässigt – kommer ni att slå fjolåret?

 – Vi sätter rekord i år, Branäs ligger 15 procent bättre och Kungsberget 20 procent bättre på bokningarna, så det blir ett jättebra år, säger Anders Kjällström.

Idre fjäll – som fyller 50 år i år – är en av orterna med lång säsong. Där ser man fram emot en nära fullbokad påsk.

– Vi har endast ett eller ett par boenden lediga, så det är en fortsatt fantastisk säsong. Framför allt är vi förvånade över hur veckorna efter påsk ser ut med en fullbokad Valborgsvecka, säger Mats Lennartsson, pressansvarig på Idre Fjäll.

Enligt SLAO ökade skipassomsättningen med cirka 10 procent jämfört med föregående år. Hur ser försäljningen ut för er jämfört med förra året?

– Det kommer att bli ett ännu bättre år, definitivt, säger Mats Lennartsson.

Svenska Turistföreningen har 9 procent fler bokningar på fjällstationerna över påsk jämfört med i fjol.

–Det är fantastiskt. Jämfört med mars för två år sedan, då påsken låg tidigt, är det väldigt mycket mer bokat. Vi har det bästa snöläget i Sverige på flera år så det blir en strålande påskhelg, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig på Svenska Turistföreningen.

På Svenska Turistföreningen ser man en tydlig trend i att allt fler söker sig till naturen på semestern.

– Man vill komma ut, sitta i en solgrop, uppleva snö, natur och god mat. Fjällstationerna är en perfekt bas, men vi ser också att intresset för fjällstugorna ökar och att man vill ge sig ut för att upptäcka naturen på egen hand med turer som nya Vålådalsfyrkanten eller Jämtlandstriangeln, säger Jenny Engström.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...