Annons

Stor glädje i Borås efter vinsten

zoom Lyckliga vinnare: Emma Claes och Agnes Artman. Foto: Visita
Lyckliga vinnare: Emma Claes och Agnes Artman. Foto: Visita
NYHETER. Det blev Bodaskolan i Borås som tog guldplatsen i årets upplaga av Kockduellen. Besöksliv fick ett snack med succéduon – som nu hoppas på ett stort segerfirande.
Annons

– Vi är helt slut, men vi hoppas förstås på ett stort firande i skolan i morgon!

Det har varit en lång dag för Agnes Artman och Emma Claes i åk 9 på Bodaskolan i Borås. Men glädjen överskuggar utan tvekan tröttheten. Och vem skulle inte vara nöjd i deras situation?

Det är trots allt över 6 000 elever som deltagit i årets upplaga av Visitas matlagningstävling Kockduellen. Och nu, efter gårdagens riksfinal på Restaurangakademien i Stockholm, kan Agnes och Emma titulera sig vinnare.

– Det var väldigt nervöst, medger Agnes, som är den som svarar på frågorna.
– Sedan är det så svettigt med hattar och kockskjortor. Men vi hade väldigt kul och det var roligt att det var folk från så många delar av Sverige, att alla hade så olika dialekter. Det var verkligen härliga människor och alla borde få en eloge för sina rätter.

Stor respekt för alla som jobbar i köket

Vinnarrätten bestod av ljummen zucchinisallad, asiatiskt marinerad fläskkarré, shitakesvamp marinerad i vitlök och ingefära och syrade betor. Trots den ambitiösa rätten lagar varken Agnes eller Emma särskilt mycket mat hemma – även om Agnes faktiskt minns en kocktävling med sin morfar när hon var liten. Men det var länge sedan nu. Till hösten väntar gymnasiet och entreprenörsprogrammet. Och vem vet, kanske kommer det föra henne tillbaka in i restaurangbranschen.

– Jag vet inte om jag vill bli kock, men däremot kanske driva en egen restaurang. Då kommer utbildningen att hjälpa mig vidare. Och efter Kockduellen har jag en otroligt stor respekt för alla som jobbar i restaurang och viger sina liv åt att laga mat.

Har ni lärt er någonting annat genom att tävla i Kockduellen?

– Ja vi har fått prova vår samarbetsförmåga. Vi har varit bästa vänner ett tag, men aldrig utsatts för sådana här extrema stressövningar tidigare. Sedan har det varit en rolig upplevelse. Vi går ändå sista året på grundskolan och det är kul att sätta ribban högt och gå ut storslaget!

LÄS ÄVEN: 
Kockduellen – full fart i årets tävlingar

Stor förväntan inför avgörandet i Kockduellen

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...