Annons

Stor förväntan inför avgörandet i Kockduellen

zoom Astrid Andersson och Angelin Kongpachith. Till vänster: deras gyoza. Foto: Bild från presentationsvideo
Astrid Andersson och Angelin Kongpachith. Till vänster: deras gyoza. Foto: Bild från presentationsvideo
NYHETER. Niondeklassarna Angelin Kongpachith och Astrid Andersson i Hässleholm är två av eleverna som tävlar i finalen i Stockholm 31 mars.
Annons

Angelin Kongpachith och Astrid Andersson, som representerar Internationella engelska skolan i Hässleholm, är två av eleverna som nu tagit sig vidare till finalen i Kockduellen. Den maträtt som tog duon hela vägen till Stockholm består av japanska dumplings, gyoza, och liksom övriga tävlande använde de sig av Anammas formbara veganska färs som huvudråvara.

– Vi förstod att många skulle göra pannbiffar, köttbullar eller liknande och ville göra någonting annorlunda, förklarar de när Besöksliv ringer upp.

Gillar att experimentera i köket

Båda pratar entusiastiskt om tjusningen med att laga mat och det visar sig att Angelin – trots sin unga ålder – faktiskt har viss erfarenhet av restaurangkök.

– Min mamma och pappa driver en restaurang där jag hjälper till ibland, det är någonting jag verkligen gillar att göra. I köket hemma gillar jag att experimentera och testa nya saker, säger hon och får medhåll av Astrid.

– Jag var jätteintresserad av matlagning och bakning redan som liten, minns hon.

Klimatsmart och hållbart

De berättar att intresset för matlagning är stort bland folk i deras ålder och att en del av förklaringen kan finnas i populära klipp på sociala medier och plattformar som Youtube och Tiktok. Genom hemkunskapen får de även en medvetenhet kring hållbarhetsfrågor.

– Maten står för mycket koldioxidutsläpp, därför var det viktigt för oss att råvarorna var närproducerade och klimatsmarta när vi skapade vår rätt. Vi försökte också använda så mycket som möjligt av grönsakerna, även delar som annars brukar slängas, förklarar Angelin.

– Hemma har vi med oss det och försöker till exempel använda sådant som håller på att gå ut i datum, tillägger Astrid.

Kocken har fått ny status

Förutom tio förväntansfulla skolor väntar även en jurygrupp nyfiket på vad som presenteras den 31 mars. I juryn ingår bland andra Christofer Ekman, kökschef på Restaurangakademien, som tror tävlingen har stor betydelse för att öka intresset för besöksnäringen bland unga.

2022 är sjätte året i rad som Visita arrangerar Kockduellen i syfte att locka högstadieelever till besöksnäringen och Christofer Ekman har även noterat att restaurangbranschen numera betraktats med nya, mer positiva, ögon bland unga.

– Jag kommer ihåg när jag gick nian att kockyrket var någonting man såg ner på. Men sedan dess har yrket fått en otrolig statushöjning och dagens kock är både en utbildare och folkbildare på ett annat sätt än förr, säger han.

LÄS MER: Kockduellen – full fart i årets tävlingar

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...