Annons

Hög andel skolor kvalitetssäkrar branschutbildningar

zoom Peter Thomelius, chef kompetensförsörjning på Visita.
Peter Thomelius, chef kompetensförsörjning på Visita.
NYHETER. 80 gymnasieutbildningar har anmält intresse för att kvalitetssäkra programmen Hotell och turism samt Restaurang och livsmedel. "Ett viktigt steg i arbetet med att säkerställa kompetensförsörjningen inom besöksnäringen", säger Peter Thomelius, chef kompetensförsörjning på Visita.
Annons

Från millennieskiftet fram till pandemin växte jobben inom hotell, restaurang och andra delar av besöksnäringen tre gånger så snabbt som på den övriga arbetsmarknaden. Näringen skapade årligen tiotusentals jobb. Även om pandemin innebar ett avbrott i den kraftiga jobbtillväxten talar allt för att näringen på sikt återigen kommer bli en kraftfull jobbmotor över hela Sverige.

Behovet av yrkesutbildade medarbetare kommer därför att vara stort i framtiden. För att säkra att gymnasieskolorna runt om i Sverige fortsätter ha bra och branschnära utbildningar som ger eleverna rätt kunskaper för arbetslivet, har arbetsgivar- och branschorganisationen Visita utvecklat en kvalitetssäkring.

Intresset har varit stort och 80 utbildningar har anmält intresse för att bli certifierade.

– Det är glädjande att så många utbildningar visat intresse för certifieringen. Den ökar och stärker attraktiviteten och kvaliteten på utbildningarna och är ett viktigt steg i arbetet med att säkerställa kompetensförsörjningen inom besöksnäringen, säger Peter Thomelius, chef kompetensförsörjning på Visita, i en kommentar.

Modellen kvalitetssäkrar landets Hotell- och Turism samt Restaurang- och livsmedelsutbildningarna genom en certifieringsprocess med fokus på att eleverna får relevanta kunskaper som gör dem anställningsbara, samt att utbildningarna utvecklas i nära samråd med branschens lokala företag.

En av de utbildningar som har anmält sitt intresse är Hornavanskolan i Arjeplog, som erbjuder Hotell- och turismprogrammet sedan tre år.

– Vi vill kvalitetssäkra utbildningen och samtidigt få draghjälp från Visita för att kunna möta marknaden på bästa sätt och ge våra elever den bästa möjligt utbildningen, sa skolans rektor Nina Lango till Besöksliv.se i maj i år.

Certifieringen har även ett internationellt perspektiv, eftersom besöksnäringen är en bransch som erbjuder jobb över hela världen. De första utbildningarna kommer att certifieras i december i år.

Läs mer om Visitas kvalitetscertifiering av gymnasieutbildningar här.