Annons

Stort intresse för Visitas certifiering bland gymnasieskolor

zoom Hornavanskolan i Arjeplog är en av många skolor som vill kvalitetssäkra sin Hotell- och turismutbildning Foto: Hornavanskolan
Hornavanskolan i Arjeplog är en av många skolor som vill kvalitetssäkra sin Hotell- och turismutbildning Foto: Hornavanskolan
NYHETER. Intresset för Visitas nya certifiering för gymnasieskolans Hotell- och turism- samt Restaurang- och livsmedelsprogram är stort. Hittills har nära en tredjedel av landets gymnasieutbildningar anmält intresse.
Annons

Behovet av kompetent arbetskraft inom besöksnäringen kommer att vara stort efter pandemin. Trots de stora arbetsmöjligheterna har många gymnasieskolor svårt att attrahera elever till Hotell- och turism- samt Restaurang- och livsmedelsprogrammen. Som Besöksliv tidigare har skrivit – vill Visita ändra på det. Redan 2019 initierade Visita ett projekt med syfte att ta fram en certifiering, även kallas kvalitetssäkringsmodell, som är anpassad efter branschens krav och utbildningarnas förutsättningar. Nu har projektet nått nästa fas i och med att utbildningarna har fått möjlighet att anmäla sitt intresse. Hittills har 30 utbildningar anmält sig, vilket är nära en tredjedel av landets gymnasieutbildningar inom HT- och RL-programmen.

– Vi är nästan lite överväldigade av den positiva respons vi fått, vilket känns jättekul, säger Johanna Schub, projektledare på Visita tillsammans med Heinz Glöckler. Det betyder att landets kommuner och friskolor tycker att besöksnäringen är viktig och att man ska satsa på dessa utbildningar.

– Nu är det dags för branschen att samarbeta med sina lokala skolor och därmed påverka innehållet av utbildningens yrkeskunskaper för att främja anställningsbarheten av framtidens medarbetare, säger Heinz Glöckler.

En av de utbildningar som har anmält sitt intresse är Hornavanskolan i Arjeplog, som erbjuder Hotell- och turismprogrammet sedan tre år.

– Vi vill kvalitetssäkra utbildningen och samtidigt få draghjälp från Visita för att kunna möta marknaden på bästa sätt och ge våra elever den bästa möjligt utbildningen, säger skolans rektor Nina Lango.

– Arjeplog är en liten ort och vi känner väl till marknaden här. Vi ligger mitt i ett biltestarmecka och har vanligtvis väldigt många gästnätter. Men det är stor skillnad jämfört med en storstad och vi vill därför få input från marknaden i storstäderna så att våra elever blir bra representanter på sina arbeten oavsett var de väljer att jobba.

Läs mer på: https://visita.se/kompetensforsorjning/kvalitetssakring/