Annons

Strålande nyheter för Parks and Resorts

zoom Skara Sommarland Foto: Pressbild
Skara Sommarland Foto: Pressbild
NYHETER. Från och med nästa sommar kommer Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland att drivas med solcellsenergi. Nu byggs nämligen Sveriges största solcellspark – med hjälp av nöjesparkskoncernen Parks and Resorts
Annons

Samtidigt som de rekordhöga elpriserna skakar Sverige har Parks and Resorts säkrat energiförsörjningen för 10 år framöver. Nöjesparkskoncernen har nyligen tecknat ett avtal med Svea Solar, Sveriges största solenergibolag, och elbolaget Bixia, som innebär att nöjesparkskoncernen finansierar bygget av en ny solcellspark genom att köpa den el som produceras under tio år framöver.

– Det var ett ganska enkelt beslut, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts. Vi har ett långsiktigt perspektiv och det gör att hållbarhet är en viktig faktor för oss. Vi attraherades av idén att ställa om och få närproducerad, grön el, men ser det också som en chans att inspirera andra.

Vill bidra till energiomställning

Solcellsparken kommer att byggas i närheten av Skavsta flygplats utanför Nyköping och generera drygt 20 GWh per år, likvärdigt med årsförbrukningen av 4 000 svenska villor. Enligt Christer Fogelmarck innebär avtalet att koncernen får ett dyrare elpris initialt.

– Det är inte bara ekonomiska skäl som ligger bakom det här. För vår långsiktiga lönsamhet är det viktigare att vara en föregångare när det gäller hållbarhet och att vara med och bidra till Sveriges energiomställning.

Bygget av solcellsparken startar i höst och beräknas vara klart våren 2023.

Ungefär samtidigt som de första spadtagen tas ska Parks and Resorts summera årets sommar. Enligt Christer Fogelmarck är antalet besökare i företagets parker tillbaka på ungefär samma nivå som innan pandemin – samtidigt finns det smolk i glädjebägaren.

– Vi lider enormt av att ha förlorat så många medarbetare under pandemin. I sommar har vi till exempel varit tvungna att stänga glasskiosker för att vi inte har haft personal. Kompetensbristen är högst reell och det är stora, strukturella utmaningar för hela vår bransch.