Annons

Succésommar för camping i Sala – vill dubbla sina platser

zoom Högtryck. Campingens samtliga 85 platser har varit fullbokade sedan midsommar.
Högtryck. Campingens samtliga 85 platser har varit fullbokade sedan midsommar.
NYHETER. I juli ökade Silvköparens Camping beläggningen med 35 procent jämfört med i fjol. Nu vill de satsa på en året runt-anläggning med 100 nya platser men politikerna har satt käppar i hjulen.
Annons

Silvköparens Camping har haft en högtryckssommar, samtliga 85 platser för husbilar och husvagnar har varit fullbokade sedan midsommar.

 – Vi har haft lång kö utanför anläggningen, det stod bilar ända ut på riksvägen. Juli var en rekordmånad, jämfört med förra året var det upp till 35 procent högre beläggning. Vi fick sätta upp ”campingen är full-skylten” fem gånger under säsongen, säger Therese Cedervång, ansvarig för campingen.

Högt tryck hela sommaren

Caravan Club Dalasektionen köpte Silvköparens Camping av Caravan Club Riks vintern 2016. Sedan dess har Therese Cedervång skött driften, och hon är förvånad över det höga trycket.

– Vi har varit fullbokade fram till i måndags. Två veckor efter midsommar tänkte jag: ”jisses, ska det vara så här hela sommaren?”, och det har bara fortsatt. Vi har hanterat det genom att jobba upp till 60 timmar i veckan.

De målgrupper som ökat mest är barnfamiljer och äldre. Hon ser också en stark trend i att andelen husbilar stadigt växer.

Det finns flera skäl till det goda resultatet. Vädret har gjort sitt och campingens badplats och lugna boende har lockat gäster. Under sommaren spreds också ett rykte om anläggningens höga servicenivå. 

– I maj var det husbilsträff här och då erbjöd vi extraservice, som leverans av bröd och pizzor. Och jag tror att det positiva ryktet spred sig i målgruppen.

Långbänk hos politikerna

Therese Cedervång berättar att det nu finns underlag för en expansion av campingområdet.

– Drömmen är en året runt-camping med hundra nya platser och vinteraktiviteter på sjön.

Men det kräver kommunalt vatten och avlopp, och det hänger på politikerna. Caravan Club Riks lämnade in ett medborgarförslag redan 2010, 2011, men det går trögt.

Anna M Johansson, samhällsteknisk chef på Samhällsbyggnadskontoret i Sala, är medveten om problemet.

– Det är politikerna som beslutar vilka investeringar som ska prioriteras. Vi har själva efterfrågat medel för en eventuell projektering 2017 och byggnation 2019 som kan påverka campingen, men beslut har ännu inte fattats.