Annons

Svagt bokningsläge inför hösten oroar

zoom En oviss höst väntar hotellnäringen. Sara Lake på Clarion Hotel Post i Göteborg tror inte att de stora volymerna av internationella gäster kommer tillbaka förrän i mitten av nästa år.
En oviss höst väntar hotellnäringen. Sara Lake på Clarion Hotel Post i Göteborg tror inte att de stora volymerna av internationella gäster kommer tillbaka förrän i mitten av nästa år.
NYHETER. Storstadshotellen lämnar en svajig sommar bakom sig och försöker nu ladda om inför en oviss höst.
Annons

Besöksliv har tidigare rapporterat om att hotellen i Stockholm, Göteborg och Malmö förlorade 75 procent av logiintäkterna jämfört med förra året enligt siffror från Benchmarking Alliance. Vi har pratat med tre aktörer i Stockholm, Göteborg och Malmö som alla vittnar om ett dystert bokningsläge inför hösten.

– Vi har haft ytterst få internationella gäster och de svenska turisterna har inte direkt sökt sig till Stockholms innerstad. Vi har tappat dryga 70 procent mot föregående sommar, så det är såklart tufft, säger Jennica Jonsson, vice vd för Stureplansgruppen som driver Bank Hotel och Berns Hotel i Stockholm.

Hur ser det ut framåt?
– Bokningsläget inför september och framåt i höst ser också ganska svagt ut, vi väntar inga internationella affärsresande och semesterfirarna försvinner nu. Vi gör oss beredda på alla tänkbara scenarion. Förhoppningsvis drar allting igång sakta men säkert, men det kan lika gärna bli kris och katastrof igen. Vi är redo att springa åt det håll som krävs, säger Jennica Jonsson.

På Malmö-hotellet MJ´s finns en viss oro inför höstmånaderna, än så länge ser det väldigt knapert ut bokningsmässigt. Knäckfrågan blir hur veckodagarna ska fyllas med gäster, danskarna, som är en viktig gästgrupp, kommer i princip bara över helgerna.

– MJ´s förbereder sig för att vara ”top of mind” när det gäller dagskonferenser och möten genom att uppdatera den digitala utrustningen i möteslokalerna, säger Alpar Simon, General Manager på MJ’s.

I Göteborg och på Nordic Choice-koncernens Clarion Hotel Post var läget mycket osäkert inför sommaren. Ett stängt Liseberg samt inställda konserter och evenemang bäddade för en tung sommar. Men resultatet blev bättre än väntat.

– Liseberg är det självklara resmålet på vår destination, så det var ovisst hur många som skulle välja Göteborg. Men vi har haft fler gäster än vad vi vågade hoppas på, säger Sara Lake, General Manager på Clarion Hotel Post.

Vad tänker du inför hösten?
– Det är klart att vi får en minskad beläggning nu när semestrarna är slut och det privata resandet minskar, och de stora volymerna av internationella gäster kommer nog inte tillbaka förrän i mitten av nästa år. Men vi ser försiktigt positivt på hösten som ser bättre ut än våren, säger Sara Lake.