Annons

Svenska viner ska erövra världen

zoom Emma Serner, ordförande i SBOV.
Emma Serner, ordförande i SBOV.
NYHETER. The Swedish Wine Tasting 2024. Det är namnet på den manifestation som ska få världen att få upp ögonen för svenskt vin.
Annons

Svensk vinnäring har utvecklats snabbt under de senaste tio åren. Vingårdsarealen har i det närmaste tiodubblats och kvaliteten på vinerna är enligt branschens organisationer på god, i vissa fall till och med även hög, europeisk nivå. Ändå är svenska viner fortfarande relativt okända, såväl nationellt som internationellt. Därför lanseras nu manifestationen The Swedish Wine Tasting 2024, som är en internationell vinprovning där Sveriges bästa viner ska jämföras med likvärdiga från andra länder.

– Vi vill visa upp den potential som finns inom svensk vinnäring för att skapa förutsättningar för ytterligare utveckling och gynna framtida export av svenskt vin. Men det handlar också mycket om att stärka vårt självförtroende som vinproducerande land, säger Emma Serner, ordförande i Sveriges Branschorganisation för Oenologi & Vitikultur (SBOV), som är en av initiativtagarna till The Swedish Wine Tasting 2024.

Tävling startar med mässa

The Swedish Wine Tasting 2024 inleds med en kvalificeringsomgång i Stockholm den 3 juni som alla vinproducenter i Sverige får anmäla sig till. Här kommer svenska vinprovare och sommelierer blindprova svenska viner. Även andra inbjudna gäster kommer att få smaka vinerna och träffa producenterna.

– Bland de inbjudna finns politiker och branschfolk. Vi ser det som ett slags mässa där svenska viner, vinproducenter och näringen i stort står i fokus, säger Emma Serner.

”Ingen tillfällig satsning”

Efter kvalificeringsomgången i Stockholm väntar provningen i Malmö den 28 augusti där internationellt motstånd väntar. Juryn i Malmö består av världens ledande opinionsbildare inom dryck.

– Vi hoppas på att inledningsvis skapa ett intresse bland initierade vinkännare utanför Sverige, och att intresset sedan ska växa till en bredare målgrupp. Manifestationen ska leva vidare, det är inte en tillfällig satsning, säger Emma Serner och understryker också att en växande vinnäring är en viktig del av den framtida besöksnäringen.

– Ett av våra uttalade mål är att våra svenska dryckesupplevelser ska locka fler utländska besökare. Många vinodlare ligger relativt nära varandra i södra Sverige så det finns goda förutsättningar för paketerade vinresor med besök på olika gårdar, säger hon.

The Swedish Wine Tasting genomförs på uppdrag av Sveriges Branschorganisation för Oenologi & Vitikultur (SBOV), i samarbete med bland annat branschorganisationen Föreningen Svenskt Vin, Sveriges Vinskribenters Förening och Business Swedens exportprogram Try Swedish.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...