Annons

Swedish wine center fyller en lucka

zoom Foto: Privat
Foto: Privat
NYHETER. När Swedish wine center öppnade i april kunde tajmingen inte varit sämre. Men tack vare deras flexibilitet och ett stort intresse för svenskt vin har Jeanette Bohman och hennes man Johan lyckats hålla vinbaren vid liv genom krisen.
Annons

Jeanette Bohman och hennes man Johan, som sedan tidigare driver Skivarps Gästgivaregård i Skåne, började planera för sin nya vinbar i december 2019. Något annat val än att öppna i april 2020 som planerat fanns inte då hyreskontrakt och tillstånd redan var påskrivna.

Som för alla andra i besöksnäringen var april och maj riktigt lugna, medan sommaren gav ett uppsving för affärerna.

– När reserestriktionerna släppte i juni och man kunde börja sitta ute så tog det fart, säger Jeanette Bohman.

I september och oktober blev det rejäl snurr på verksamheten efter att man hade jobbat in rutiner för anpassning till regler och restriktioner.

– Då kunde vi ha tre sittningar per kväll med 20 gäster åt gången, så det funkade bra.

Efter presskonferensen den 16 november när statsminister Stefan Löfven uppmanade alla att ta sitt ansvar så sa det ”pang”, säger Jeanette Bohman.

– Vi tappade 90 procent efter presskonferensen, och eftersom vi var nystartade så hade vi inte rätt till några stöd, det har varit tufft.

De valde att stänga Gästgivaregården från den 1 december på grund av uteblivna bokningar. Men det har gjort att hon och Johan har kunnat ta hand om vinbaren själva.

– Vi måste hålla öppet så vi kan få in till hyran, vi har mellan 2 och 10 gäster per kväll. I mellandagarna ska vi hålla champagneprovningar som vi hoppas ska dra in några gäster.

Nyligen tilldelades Swedish wine center utmärkelsen Årets Vinbar av Allt om vin. Något som under normala omständigheter hade haft betydelse för affärerna, men inte så mycket i dagsläget, tror Jeanette Bohman.

– I vanliga fall hade vi ställt till med jättekalas, men inte nu. Men vi har fått väldigt mycket positiv feedback i sociala medier. Det är Jättekul, just i den här tiden vi behövdes något roligt att glädjas åt.

Bortsett från pandemin, hur ser intresset ut för svenskt vin?

– Många kommer in och undrar om det går att dricka, det fins ingen kunskap om svenskt vin och den luckan ville vi fylla. Vi har nio viner per vecka som man kan prova tre åt gången, det är jättepopulärt. Sedan är det både hiss och diss på vinerna.

Varför ska man dricka svenskt vin?

– Vi har alltid jobbat med lokala varor och tycker att det är viktigt att man gynnar vår region, dels med arbetstillfällen, och att man får hit turism. Det var en självklarhet för oss när vinerna började bli så bra. Det gör också att vingårdarna kan utöka sin produktion.

 Kan svenskt vin drickas av gemene man eller är det mest för vinnördar?

– Jag vet att det dricks av gemene man, jag vet att det går hem, och det finns ju många olika kvaliteter och smaker. Jag hoppas att våra politiker fattar beslut om att införa gårdsförsäljning så vinföretagen vågar satsa. Besöker man en vinmakare ger det ett stort mervärde att kunna köpa med sig en flaska.