Annons

Tävlande i Yrkes-VM: ”Svårast har varit att behålla lugnet”

zoom Jolanda Edwardsson, (servering), Elias Larsson (reception),<br />
och Willian Brittsjö, (kock) tävlar för Sverige i Worldskills. Foto: Pressbild
Jolanda Edwardsson, (servering), Elias Larsson (reception),
och Willian Brittsjö, (kock) tävlar för Sverige i Worldskills.
Foto: Pressbild
NYHETER. I kväll koras vinnarna bland de 28 svenska deltagarna i Yrkes-VM 2019. Receptionisten Elias Larsson från Malmö hoppas på pallplats.
Annons

I går var sista tävlingsdagen vid Yrkes-VM (Worldskills) 2019 i den ryska staden Kazan. Bland de 28 svenska deltagarna finns 22-åriga receptionisten Elias Larsson som tillvardags jobbar på Radisson Blu i Malmö. Han är nöjd med sin insats och hoppas vara en av de som får ta emot medalj ikväll under prisutdelning.

– Jag är jättenöjd med min prestation, mitt mål är att komma bland de åtta bästa och det känns som att jag kommer att klara det.

Hur har det gått?

– Både bra och lite sämre, bland annat glömde jag att fråga om minibar och det har aldrig hänt tidigare. Mest positivt var när jag fick stående ovationer när jag avslutade igår, då hade jag nekat en gäst att lämna in ett paket till en annan gäst, på grund av säkerheten.

Vad var roligast?

– Att klara av alla moment under hög press, jag är väldigt stolt över att jag tagit mig igenom det.

Och svårast?

– Det har varit att behålla lugnet, när jag tror på min egen förmåga har det gått som bäst, och när jag tänkt för mycket så har jag tappat.

Hur har stämningen varit i Kazan?

– Jättebra, det är kul att vara en del av det svenska laget, medlemmarna har blivit mina nya kompisar. Och så är det ju ett galet påkostat arrangemang.

Hur har VM skilt sig från de tävlingarna som SM och NM?

– Jag har bara varit med i Gymnasie-SM, och det är en jättestor skillnad. För mig har det handlat mycket om back office när jag skrivit in bokningar, det har också varit en internationell standard.

I kväll inleds avslutningsceremonin och prisutdelningen. Vad hoppas du på?

– Självklart finns en förhoppning om vinst, men målet är att ta hem en Medal of Excellence – det visar att jag är kunnig inom mitt yrke.

Vad har varit ditt recept för att få en medalj?

– Jag har förberett mig väl, för mig handlar det om att känna mig bekväm i alla situationer och att jag kan lita på mig själv.

Till sist, vad skulle en seger betyda för dig?

– Det skulle göra mig jättestolt, det skulle bli ett bevis på att jag är väldigt duktig på det jag gör.

Övriga tävlande inom yrkeskategorierna Hotell och Restaurang är Jolanda Edwardsson, servering och Willian Brittsjö, kock.

Klockan 19.00 på tisdagskvällen inleds avslutningsceremonin och prisutdelningen.