Annons

Underjordiska hotell – fler hakar på Stockholmstrenden

zoom Nordic Choices Hobo och With Urban Deli är två<br />
 Stockholmshotell som erbjuder rum under mark. Foto: Hobo, With Urban Deli
Nordic Choices Hobo och With Urban Deli är två
Stockholmshotell som erbjuder rum under mark.
Foto: Hobo, With Urban Deli
NYHETER. Stockholms hotellmarknad boomar ännu. Och allt fler fastighetsbolag och hotell satsar på underjordiska hotellrum. I början av nästa år invigs ett nytt underjordshotell i centrala Stockholm.
Annons

I hotellbranschen i Stockholm är intresset stort för hotellrum under mark, och det har pratats mycket som hur man där kan skapa digitala upplevelser i stället för fönster.

Bland annat har KTH och Nordic Choice, som Besöksliv skrivit om tidigare, inlett ett samarbete i form av en digital plattform för upplevelser baserade på bild, ljus och ljud.

–I hotellbranschen börjar man prata väldigt mycket om hur man kan göra hotellrum utan fönster mer intressanta. Ska vi i framtiden bygga hotell under mark så är digitala upplevelser steg, sa Eberrys Christian Lundén då.

Förutom Best westerns & Hotell, som öppnade 2016, finns bland annat Nordic Choice hotell Hobo, som har tolv enskilt designade rum utan fönster, och With Urban Deli, som 2015 lanserade sina 106 rum under mark.

Lagom till nästa år ska ett nytt hotell, delvis med fönsterlösa rum, stå klart i centrala Stockholm. Det är fastighetsbolaget Cityfast som ligger bakom hotellet som byggs i fyra våningar mitt emot Stadsbiblioteket.

Hotellet blir 3000 kvadratmeter stort och får 94 rum, varav två tredjedelar ska ligga under mark.

– En av anledningarna till att det byggs hotellrum utan fönster är att det är svårt att hitta hyresgäster till mörka ytor eller källarplan i fastigheter. Och det finns en del lyckade exempel på att mörka ytor går att använda till hotellrum, säger Anders Johansson, på konsultföretaget Hospotality Visions.

Rummen under mark har ofta ett lägre pris än rum med fönster och kan därför locka till sig en mer priskänslig målgrupp. Men det är viktigt att tydligt kommunicera vad som erbjuds, tillägger Anders Johansson.

– Internationella gäster är inte vana vid hotellrum utan fönster, då detta inte är tillåtet i många länder. En del hotell lyckas inte tydligt förmedla att hotellrummet saknar fönster vilket innebär att de får en missnöjd gäst redan vi incheckningen. De som reser ofta till Stockholm vet hur dessa rum ser ut och har därför inget emot att få ett hotellrum till ett bra pris.

Vem som ska driva hotellet på Sveavägen är inte officiellt. Enligt Fastighetsvärlden befinner sig Cityfast i upphandling av operatör. Besöksliv har sökt Cityfast för en kommentar.