Annons

Unikt samarbete bakom Liseberg Grand Curiosa Hotels rekryteringar

zoom Kajsa Jeppsson (överst) och Christina Engelbrektsson
Kajsa Jeppsson (överst) och Christina Engelbrektsson
NYHETER. 15 personer som befann sig långt ifrån arbetsmarknaden fick både provanställning och utbildning. Det är resultatet av en gemensam satsning från Campus Mölndal och Liseberg Grand Curiosa Hotel.
Annons

Den 22 april öppnade dörrarna till Liseberg Grand Curiosa Hotel. Bland de som välkomnade gästerna fanns 15 medarbetare inom housekeeping & porters som alldeles nyligen befann sig långt ifrån arbetsmarknaden, men som nu fått en provanställning i kombination med sex månaders utbildning. Detta tack vare samarbetet mellan Liseberg och den kommunala aktören Campus Mölndal, som samlar all vuxenutbildning i Mölndal under ett tak.

Christina Engelbrektsson är verksamhetschef Housekeeping & Maintanance på Liseberg och berättar om den omfattande rekrytering som behövde göras inför öppningen och vilken betydelse satsningen hade.

– Jag såg också ett mervärde i att kunna hjälpa människor som befann sig väldigt långt ifrån arbetsmarknaden. Det är det jag brinner för och det här är verkligen ett fantastiskt samarbete, säger hon.

Vill fortsätta samarbeta 2024

Idag, efter avslutad utbildning, är 14 personer fortfarande kvar på hotellet.

– De siffrorna säger någonting om hur lyckat det varit, säger Christina Engelbrektsson och utvecklar vad yrkesrollen porters innebär.

– Vår Food & Beverage Manager hade en idé om att kockarna skulle fokusera enbart på att laga mat och att vi skulle ha porters som tar emot varor, packar upp, ställer på hyllor, städar köket och så vidare. Men våra porters hjälper oss också med housekeeping, förklarar hon och tillägger att det breddar deras roll och gör att de kan anställas på flera timmar.

Blir det en fortsättning på samarbetet med Campus Mölndal?

– Vi vill absolut fortsätta samarbetet! Sedan vet ingen riktigt hur det kommer att bli, med allt som sker i världen. Därför är det svårt att ge en provanställning i januari. Istället tittar vi på att skjuta på det så att vi börjar med visstidsanställning från maj, inför sommarsäsongen.

Vilja och engagemang är viktigast

Kajsa Jeppsson är utvecklingsledare på Campus Mölndal och konstaterar att besöksnäringen generellt har en viktig roll i att ge plats åt människor som haft svårigheter att komma in på arbetsmarknaden. I färskt minne har hon den arbetsmarknadsdag som föreningen Skarpt läge arrangerade i mitten av oktober och där samarbetet med Liseberg presenterades. Dagen hade underrubriken “Så knäcker vi kompetensbristen”.

– Besöksnäringen erbjuder ofta det första jobbet för många och ofta finns det också ett stort behov inom besöksnäringen, särskilt efter pandemin. Inte minst hotell brukar vara välrepresenterade på rekryteringsmässor, säger hon och passar på att hylla Liseberg.

– De har visat ett otroligt mod i den här processen som vågat erbjuda en provanställning. De ställde inte heller några speciella språkkrav utan betonade att viljan och engagemanget var viktigast.

Nominerad till Årets glädjespridare

Hon konstaterar att många hade ganska begränsade kunskaper i det svenska språket när de kom till Liseberg, men att det skett en otrolig utveckling.

– De har gått från bidrag till att bidra och har samtidigt fått med sig 300 gymnasiepoäng. En av deltagarna blev till och med nominerad till årets glädjespridare på hela Liseberg. Det har varit fantastiskt roligt att följa deras utveckling, säger Kajsa Jeppsson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...