Annons

”Utmaning att få gästerna att testa klimatsmarta råvaror”

zoom Hotel Bellevue i Hjo firar internationella dagen för hållbar gastronomi. FOTO: Privat
Hotel Bellevue i Hjo firar internationella dagen för hållbar gastronomi. FOTO: Privat
NYHETER. I dag är det Internationella dagen för hållbar gastronomi, en temadag initierad av FN. Det är en dag som tyvärr går många obemärkt förbi – men inte på Hotel Bellevue i Hjo.
Annons

Internationella dagen för hållbar gastronomi initierades av FN 2016, som ett sätt att uppmärksamma de utmaningar som vi står inför när det gäller att mätta den snabbt växande befolkningen i världen. Dagen tycks inte ha fått något större genomslag i restaurang-Sverige, men ett hotell som uppmärksammar dagen är Hotel Bellevue i Hjo. Här serveras dagen till ära en långbakad fläsksida från en lokal gård tillsammans med friterade rotfruktschips och en glace med smak av lokalt öl.

– Vi har försökt ta fram en rätt som har ett hållbart tänk och som våra gäster kan uppskatta, säger platschefen Petra Gustafsson. Vi har mest äldre i vårt klientel och det är en utmaning att få dem att våga testa nya, mer klimatsmarta råvaror.

– För ett par år sedan försökte vi byta ut stora delar av menyn till mer klimatsmarta rätter, med bland annat skånska gryn, men då slog många av våra gäster bakut. Det är tråkigt, för vi vill gärna jobba så klimatsmart vi kan. Samtidigt vill vi göra våra gäster nöjda och den balansgången kan vara svår.

Enligt Petra Gustafsson försöker hotellets kockar tänka hållbart alla dagar om året, bland annat genom att välja ekologiskt och så mycket lokala produkter som möjligt.

– Vi vill gärna kapa mellanhänderna och frågar därför lokala producenter om de kan leverera direkt till oss. Och så undviker vi engångsförpackningar i plast så långt det går.

För att driva på hållbarhetsarbetet är Hotel Bellevue med i Hållbarhetsklivet, ett initiativ som drivs av Turistrådet Västsverige och syftar till en mer hållbar besöksnäring.

– Vi är inte med i någon kedja, men därigenom får vi ett index och mål att jobba efter. Vårt hållbarhetsarbete blir också en del av något större.

I år är första året som hotellet firar Internationella dagen för hållbar gastronomi, och det kan sägas vara ett resultat av pandemin. När den satte stopp för många stora festligheter började Petra och hennes medarbetare fundera på vad de faktiskt kunde fira.

– Vi upptäckte att det fanns mängder med dagar att fira, så vi valde ut några varje månad och försöker göra något extra för våra gäster och personal de dagarna. Vi har bland annat firat Walking Day med en tipspromenad och Arbetsmiljödagen med att personalen fick ge förslag på hur den ergonomiska arbetsmiljön kunde förbättras. Det resulterade bland annat i att vi köpte en skurmaskin och bytte ut vårt porslin till ett nytt som inte väger lika mycket.