Annons

Välbesökt vattenmuseum på Djurgården stänger ned

zoom Runt 200 000 stockholmare och turister per år besöker Aquaria som nu ska stänga. Foto: Aquaria
Runt 200 000 stockholmare och turister per år besöker Aquaria som nu ska stänga. Foto: Aquaria
NYHETER. Vattenmuseet Aquaria på Djurgården tvingas stänga i slutet av nästa år. Skälet är fastighetens dåliga skick, säger ägaren Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck.
Annons

Det populära museet Aquaria som årligen besöks av runt 200 000 turister och stockholmare stänger i slutet av nästa år. Fastigheten har blivit för sliten och är för liten för att drivas vidare som vattenmuseum, menar Christer Fogelmarck, vd för ägaren Parks and Resorts som även driver Gröna Lund på Djurgården.

– Vi har ett stort intresse av att finnas kvar på marken, då vi finns i andra former på Djurgården, och vi behöver fler verksamhet som är riktade mot besöksnäringen. Men det finns ingen plan för det, anledningen att vi går ut så här tidigt är av hänsyn till våra anställda.

Problem med fastigheten

Parks and Resorts förvärvade museet 2008, och hade planer på att driva det betydligt längre, men också med vetskapen att det fanns problem med fastigheten.

– Förhoppningen fanns då att vi skulle kunna renovera, alternativt att fastigheten bredvid skulle bli ledig, men där hamnade vi inte och nu kostar det för mycket att hålla den här fastigheten vid liv.

Aquaria hade cirka 180 000 besökare 2016 och omsatte 18,4 miljoner kronor. Men någon större ekonomisk förlust för nöjeskoncernen blir det inte, menar Christer Fogelmarck.

– Nej, vi gjorde ett nollresultat förra året, så nedläggningen påverkar inte koncernen särskilt mycket. Men det är väldigt tråkigt att lägga ned ett museum som lockar så mycket gäster.

Vill driva verksamheten i annan form

Pars and Resorts har under lång tid fört diskussioner med Stockholms Stad, som äger marken och fastigheten. Utan att gå in på detaljer, säger Christer Fogelmark att det har rört sig om att hitta andra lösningar för att kunna driva verksamheten vidare i annan form.

– Vi har velat kunna säga att Aquaria ska återuppstå i ny form, men det kan vi inte. Det vi vet är att vi måste stänga vid slutet av nästa år, även om dialogen med staden fortsätter.

Exakt vad den önskvärda lösningen skulle vara vill inte Christer Fogelmarck gå in på i dagsläget.

 – Vi skulle vilja fortsätta driva någon form av verksamhet där, det kan vara både Aquaria och restaurang. Men fastigheten är inte optimal för att driva akvarieverksamhet, utan då skulle man behöva en större yta. Men på ena sidan har du spårvagnshallar och på andra sidan ligger Gröna Lunds parkering så det är redan trångt.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter