Annons

”Vi behöver locka tillbaka besökarna”

zoom Foto: Visit Dalarna
Foto: Visit Dalarna
NYHETER. Att pandemiåret 2020 blev en dyster historia för besöksnäringen i Dalarna råder det knappast någon tvekan om. Men hur dyster? Siffror från Visit Dalarna visar att regionen och kommunernas skatteintäkter från besöksnäringen minskade med 131 miljoner kronor.
Annons

Pandemin har fått stora konsekvenser för turismen i Dalarna enligt statistik från Visit Dalarna. Under 2020 försvann 900 arbetstillfällen i besöksnäringen, vilket är fler än riksgenomsnittet – på 10 procent. Förlusten av skatteintäkter på 131 miljoner innebär en samlad förlust för regionen på 850 miljoner kronor för 2020.

De förändrade resmönsterna ledde även till en omfördelning – där turister i Dalarna sökte sig till mer enskilt boende. Fritidshusgästnätter ökade exempelvis kraftigt med 46 procent. Samtidigt som affärsresandet tappade drygt  40 procent, vilket framför allt påverkade hotellen i regionen. Sammantaget visar Visit Dalarnas siffror att antalet gästnätter minskade med 560 000 under 2020, jämfört med 2019.

Enligt Jonas Rosén, vd för Visit Dalarna, behövs nu en kraftansträngning för att återstarta besöksnäringen.

– När vi blickar framåt har vi ett viktigt arbete i att återstarta besöksnäringen. Nya beteenden och resemönster har uppkommit i pandemins spår och är troligtvis här för att stanna. Då behöver vi ställa om och utveckla våra företag och erbjudanden för att matcha den efterfrågan. Vi behöver också samlas i gemensam kommunikation för att lyfta Dalarna som ett tryggt, säkert och attraktivt resmål, det vill säga jobba hårt för att locka tillbaka de besökare vi har tappat under pandemin.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...