Annons

”Vi kommer att vara efterfrågade”

zoom Hotell- och turismstudenterna Alva Ullstrand och Joel Granath, 18, är inte oroliga över att inte få jobb. Foto: Privat
Hotell- och turismstudenterna Alva Ullstrand och Joel Granath, 18, är inte oroliga över att inte få jobb. Foto: Privat
NYHETER. I dagarna tar hundratals elever från Sveriges turism-och hotellutbildningar studenten. Hur ser de på sin framtid inom branschen? Besöksliv har pratat med studenterna Alva Ullstrand och Joel Granath.
Annons

Om en dryg vecka slutar Alva och Joel det treåriga programmet Hotell- och turism på Stockholms Hotell & restaurangskola. Då är det dags att ta de första stegen ut i en verklighet som inte ser ut som när de gjorde sina gymnasieval. Trots det ser bägge ljust på framtiden.

– Jag är en positiv person. Jag tror att det löser sig med jobb. Jag hade valt turism-programmet även om jag vetat om att det skulle bli en pandemi, säger Alva.

Under hela skoltiden har hon arbetat extra på olika restauranger. Något hon beskriver som ”jätteroligt”. Samtidigt har pandemin ställt till det. När två av hennes tidigare arbetsgivare behövde minska personalstyrkan, fick hon gå.

– De hade inte råd att ha mig kvar. Det kändes förstås tråkigt, men samtidigt förstår jag ju hur situationen för många arbetsgivare i branschen har varit. Det är många drömmar som har krossats det senaste året.

Pandemin har även inneburit att den tre månader långa praktiken utomlands, som skolan tidigare tillhandahållit, inte blivit av.

– Det är lite surt. Jag hade verkligen sett fram emot att resa utomlands och få den erfarenheten, men eftersom gränserna stängde gick det inte.

Nu är det bara dagar kvar innan du tar studenten, hur känns det?

– Jättespännande och lite nervöst, men jag är inte orolig över att jag inte ska få jobb. Så fort corona är över tror jag att arbetsgivare kommer skrika efter kompetent personal. Nu i sommar har jag till exempel fått jobb i receptionen på Clarion hotel.

Alvas klasskamrat Joel Granath har också fått jobb i sommar, på The Winery hotel:

– Det känns bra att ha fått sommarjobb, men det är klart att jag önskar att situationen varit annorlunda. När jag började gymnasiet fick jag höra att vi i princip var garanterade jobb direkt efter utbildningen. Allt det förändrades ju på grund av pandemin.

Hur tror du att det kommer bli nu när samhället succesivt öppnar igen?

– Jag tror att vi kommer att vara efterfrågade. På sikt löser det sig. Jag hoppas att jag kan få vara kvar på hotellet jag ska jobba för i sommar även i höst.

Vad är det som är så roligt med att jobba inom besöksnäringen?

– Det är alla människor man träffar. Jag är en människo-människa och älskar att stå på golvet och hjälpa människor, säger Joel och fortsätter:

– Min dröm är att bli guide och att arbeta utomlands. Men vem vet, om några år kanske jag öppnar hotell.

Hade du valt en annan utbildning om du vetat om att världen skulle drabbas av en pandemi?

– Nej, jag har valt helt rätt. Det här är ju jag. Att serva människor är det roligaste som finns. Jag kan inte tänka mig en bättre bransch att jobba i.