Annons

”Vi måste vara lite kreativa”

zoom Peter Lundmark, måltidschef i Skellefteå, vill att kommunen och privata restauranger ska kunna dela på personalen. Foto:  Carina Wallin/Colourbox
Peter Lundmark, måltidschef i Skellefteå, vill att kommunen och privata restauranger ska kunna dela på personalen. Foto: Carina Wallin/Colourbox
NYHETER. Skellefteås måltidschef Peter Lundmark har en udda idé om hur komptensbristen i besöksnäringen ska kunna lösas.
Annons

En snabbt expanderande besöksnäring i Skellefteå får allt svårare att hitta folk. Den tidigare avfolkningskommunen väntas växa explosivt de närmaste åren i spåren av batterifabriken Northvolts etablering. Peter Lundmark, som ansvarar för den kommunala måltidsverksamheten med bland annat 35 skolor anser att kommunen och näringslivet behöver tänka i nya banor för att lösa rekryteringsproblemen.

– Det har poppat upp jättemånga nya restauranger. Utmaningen är att hitta kockar och annan personal, säger han.

Peter Lundmark föreslår att de anställda i kommunens måltidsverksamhet ska få möjlighet att jobba i privata restauranger. I kommunen finns 150 personer som jobbar med skolmåltider och där är det mindre att göra på sommaren när besöksnäringen har högsäsong.

– Det blir en period när det är fler personer än vi behöver. De kan få möjlighet att jobba på restauranger eller campingplatser på sommaren. I stället för att ta in timvikarier kan vi omvandla jobb till fasta tjänster.

Praktiska frågor som arbetsgivaransvaret räknar han med går att lösa.

– Vi måste vara lite kreativa. Man skulle till exempel kunna var tjänstledig en period på sommaren för att jobba någon annanstans.

Peter Lundmark säger att han hittills bara fått positiva reaktioner på sitt förslag och att kompetensbristen nu blivit ett allmänt samtalsämne.

– En del tolkar det som att vi ska tvinga anställda att byta arbetsgivare. Men vi vill uppmuntra folk att prova på restaurangbranschen och vilja vara kvar där.

Någon tidsplan finns ännu inte för när Peter Lundmarks förslag skulle kunna bli verklighet. Närmast väntar ett möte med kommunens näringslivskontor och lokala företag där kompetensförsörjningen kommer upp på bordet.

– Vi får börja föra en dialog och se hur det utvecklar sig, säger han.

En stor arbetsgivare i Skellefteås besöksnäring är Elites nyöppnade The Wood Hotel. Carina Brydling är Food & Beverage Manager för restaurangerna Mandel, Paolo’s och eventverksamheten. På kort tid har 60-70 personer rekryterats till restaurangerna.

– Bra att någon vågar tänka lite utanför ramarna säger hon om Peter Lundmarks förslag.

Just nu är personalomsättningen hög och det finns ett behov att ta in fler.

– Kvalificerad personal är svår att få tag i. Jag har inga problem med att få tag på fler händer. Men de vi får in måste vi lära upp och om jag bara slänger in folk blir arbetsbelastningen högre på dem som jobbar här.

Carina Brydling betonar att det finns en hög kompetens i kommunala restauranger:

– I offentlig verksamhet finns väldigt mycket bra kockar.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...