Annons

”Vi var timmar från att trycka på knappen”

zoom Foto: Thanda Group
Foto: Thanda Group
NYHETER. Thanda Groups ägare Göran Andersson vittnar om att det kan vara avgörande för företag att få ut sitt permitteringsstöd i tid för att undvika akut likviditetskris.
Annons

I mitten av maj köpte konferensgruppen Thanda Groups vd och ägare Göran Andersson anläggningen Johannesbergs slott med tillträde 1 juli 2020.

Affären gällde inkråm och inte aktiebolag, och innebar att han även var skyldig att ta över de 27 anställda in i det nya bolaget. För att beviljas korttidsstöd måste en person ha varit anställd i tre månader, så det var först i början av oktober som Göran Andersson skickade in sin ansökan.

Han fick snabbt ett avslag från Tillväxtverket med motiveringen att han ”borde ha räknat med pandemin vid tiden för affären”.

– Jag trodde inte att det var sant, det är inte en enskild tjänstemans tyckande som ska avgöra, och för övrigt kunde vi omöjligt ha anat att detta skulle hålla i sig så länge, säger Göran Andersson.

Den 20 oktober skickade Göran Andersson in en överklagan på beslutet, samtidigt som han kopplade in Visitas jurister.

– I samtal med Visita så sent som i tisdags i förra veckan fick jag redogjort att vi hade relativt små möjligheter att nå framgång mot bakgrund av Tillväxtverkets hållning. Samtidigt var Visita tydliga med att de skulle stötta mig och att jag inte skulle ge upp.

Den negativa bedömningen baserades bland annat på att det i hans  fall var ett nytt företag det handlade om samt att regelverket och dess tolkning från Tillväxtverket bland annat syftar till att förhindra fusk.

– Men vi driver ju en hel koncern, och anläggningen vi köpte hade varit ett hotell tidigare, så bedömningen kändes väldigt ologisk och oprofessionell.

Med 27 anställda där samtliga hade en uppsägningstid på mellan 4 och 6 månader, och en verksamhet som stod helt still, hade Göran Andersson inget annat val än att begära bolaget i konkurs.

– Det fanns inget alternativ, för det skulle kosta så mycket att ha all personal under dessa månader och samtidigt ha noll i intäkter.

Men så kom tvärvändningen. På onsdagen i förra veckan fick Göran Andersson ett mejl från Tillväxtverket i vilket man begärde kompletterande uppgifter till överklagan som skickats in den 20 oktober. På torsdagen kom beskedet att man godkänner ansökan om permitteringsstöd.

– Vi var timmar från att trycka på knappen! Det är inte klokt, hur ska vi som företag kunna jobba utifrån dessa premisser? Det är ju så man blir mörkrädd.

Göran Andersson tänker också på tusentals småföretag i besöksnäringen som är betydligt mindre uthålliga.

– Hade jag inte fått hjälp av Visita och hade jag haft ett mindre företag hade jag inte haft en chans.

Vad händer nu?

– Vi kommer att få stöd från den 1 oktober så det är skönt. Men jag var verkligen uppgiven i tisdags och tänkte på alla företag i samma sits. Om man inte får besked och inte några pengar, vad är då stöden till för? Hanteringen av de olika stöden under den här pandemin har nästan fått min HR-ansvarig att gå i väggen.