Annons

”Vi vill vara restaurangbranschens Almedalsvecka”

zoom Calle Hedman är taggad på den åttonde<br />
 upplagan av Åre Gastronomy Week.  Foto: Fredrik Thulin Åre Media Network, Fjällpuben
Calle Hedman är taggad på den åttonde
upplagan av Åre Gastronomy Week.
Foto: Fredrik Thulin Åre Media Network, Fjällpuben
NYHETER: Nästa vecka är det dags för Åres stora matevent, Åre Gastronomy Week. I år är matfestivalen större än någonsin med runt 30 medverkande företag, över 50 programpunkter och många tunga kocknamn.
Annons

– Årets festival kommer speglas av att det har hänt väldigt mycket på Åres krogscen under det senaste året. Många aktörer är taggade på att hitta på bra programpunkter, så jag skulle säga att nivån är högre än någonsin, säger Calle Hedman, arrangör för Åre Gastronomy Week som hålls 3–9 februari.

Han gläds också åt att fler kockar själva hittar till evenemanget.

– Åre Gastronomy Week är en vecka man vill vara med på. Och vi vill vara restaurangbranschens Almedalsvecka, en central plats för gastronomin där vi i branschen kan mötas, säger han.

Stark stjärnnärvaro

Årets Kock-föreningen har bjudit upp alla tidigare vinnare och sex av dem: Christian Hellberg, David Lundqvist, Jonas Dahlbom, Martin Moses, Stefan Eriksson och Thomas Sjögren – ska laga mat i pop up-restaurangen. Tillsammans med elever från Åre Restaurangskola kommer kockarna ta vara på varje del av en styckad fjällko i tidsenlig Zero Waste-anda.

– Det har varit viktigt för Lena Falten och min sambo Bri Stundon att vi ska ha mycket fokus på hållbarhet så det kommer märkas på många sätt under festivalen, säger Calle Hedman.

Med under Åre Gastronomy Week finns Glenn Söderberg som tillsammans med frun Anette nyligen tagit över populära Fjällpuben efter Markus Aujalay. Han ser fram emot att delta i matfestivalen för första gången.

– Vi har en programpunkt som vi kör både på torsdagen och fredagen, ”Kiss, kalvbräss och Cocktails” där vi tillsammans med Jonas Dahlbom som är välmeriterad och även en gammal vän kommer servera riktigt god mat och cocktails ackompanjerade av Kiss-låtar, säger Glenn Söderberg.

Varför tycker du att Åre Gastronomy Week är ett viktigt event att delta i?

– Det är första gången för vår del, nu när vi tog över Fjällpuben nere på byn kändes det givet att vara med. Åre Gastronomy Week är ett bra arrangemang som lyfter upp en annan reseanledning till Åre vid sidan av skidåkning. Det finns många riktigt bra restauranger här och det känns viktigt att lyfta fram, säger Glenn Söderberg.

Åre Gastronomy Week har funnits i åtta år och inspirerat andra destinationer att satsa mer på matturism. Hemavan Tärnaby har numera en egen matfestival som går av stapeln till helgen, Hemavan Fjällgourmet, och senare i vår hålls även Gotland Gastronomy.

– Det känns roligt att andra orter tar efter, det visar ju att vi gör någonting rätt, konstaterar Calle Hedman.

Tror du att det kommer många besökare till er trots det milda vädret som ställer till det för skidåkningen?

 – Jag vet att Skistars bokningsprognos för vecka sex ser riktigt bra ut. Det är klart att milda vintrar kan få betydelse på sikt, men Åre har ett fantastiskt restaurangutbud som innebär att vi kan locka med fler aktiviteter än skidåkning även framöver.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...