Annons

”Vi vill visa att det inte är tråkigt att vara hållbar”

zoom Maria Eklund driver Görvälns slott tillsammans med Johan Eklund.
Maria Eklund driver Görvälns slott tillsammans med Johan Eklund.
NYHETER. En egen sommarcocktail är det första steget mot att bli Stockholms bästa hållbara gastronomiska destination. Görvälns slott vill satsa på hållbart på riktigt.
Annons

Vid Mälarens vatten, 30 minuter nordväst från Stockholm, har Görvälns slott legat sedan 1673.

– Det är ett hotell med fina rum med lite lyxig känsla. Men vi har varken något spa, paddelbana eller någon annat som attraherar utöver det. Vi har vårt vackra naturreservat Görväln, säger Maria Eklund, som driver Görvälns slott tillsammans med Johan Eklund.

Smart och modernt

Med naturreservatet som fond har slottet gjorts sig känt för sin gastronomiska profil. Nu vill de stärka den med att bli en ännu mer gastronomisk hållbar matdestination.

– Vi har under våren jobbat fram ett koncept där vi på ett smart och modernt sätt kan kommunicera vårt hållbarhetsarbete och vår gastronomiska matprofil, säger Maria.

Egen drink

Först ut är en egenkomponerad sommarcocktail.

– Vi tyckte att vi skulle göra en egen drink baserad på det vi har i vår trädgård. En bra drink med hög kvalitet med våra råvaror, ansvarsfullt producerat. När- och lokalproducerade råvaror är en hygienfaktor idag för de flesta. Det ingår alltid en drink i vårt välkomstpaket, nu blir det vår egen.

Drinken är baserad på gin från Stockholms Bränneri. De var ett enkelt val som partner, menar Maria.

– De är lokalt förankrade och jobbar med högkvalitativa hantverksprodukter och ekologiskt. Det är också viktigt hur det ser ut, så vi tog fram egna etiketter.

Egen trädgård

Den egna trädgården spelar en viktig roll i den nya hållbarhetsstrategin och det finns planer på att göra den mycket större.

– I första hand är det egna grönsaker från egen odling som gäller, därefter köper vi in i ordningen lokalt, regionalt och till sist Sverige om det behövs, säger Maria och tillägger:

– Det är väldigt roligt att gå ut och plocka örter och annat från vår trädgård till våra maträtter. Den är bara fem meter från köket.

Hållbart på riktigt

Maria avslöjar också en nyhet för Besöksliv som de ännu inte har kommunicerat.

– Nästa vecka lanserar vi en uteservering som heter Hållbar. På dagarna serverar vi fika med egen konditor som har bakar allt bröd på Kravmärkta råvaror. All dryck som serveras är svenskt och hållbart producerad, som kaffe, te, vin och öl med mera, säger Maria och avslutar.

– Vi vill visa att vi gör hållbarhet på riktigt, att det inte bara är prat. Framför allt vill vi visa att det inte är tråkigt att vara hållbar.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...