Annons

Vinter-OS i Stockholm nära verklighet

zoom Vinter-OS skulle innebära en stor ökning i antal besökare som kommer till Stockholm.
Vinter-OS skulle innebära en stor ökning i antal besökare som kommer till Stockholm.
NYHETER. Vinter-OS i Stockholm har förutsättningarna att bli av och skulle betyda mycket för stadens besöksnäring. Det säger Olof Öhman som leder utredningen inför ansökningen om värdskapet 2026.
Annons

Skidsport och bobsleigh är kanske inte det första man kommer att tänka på när man nämner vår huvudstad. Men Stockholm stad ser just nu över möjligheterna att vara värdstad för vinter-OS 2026. En förutredning pågår, ledd av förvaltningsdirektör Olof Öhman:

– Stockholm har väldigt många möjligheter. Många anläggningar och infrastruktur som fungerar. Och vi kan göra det till relativt låg kostnad jämfört med många andra vinterorter.

Utför i Åre

Förutom ett större urval av arenor har Stockholm tillgång till Hammarbybacken, Flottsbrobacken och flera friluftsområden. De flesta utförsåkningsgrenarna skulle däremot ske i Åre.

– Nästan varenda vinter-OS har man på flera olika orter med skidsporter på annat ställe. Men skulle vi falla på grund av det skulle det förvåna mig väldigt mycket, säger Olof Öhman.

Stadens ledning sneglade på värdskap redan 2013, då inför OS 2022. Även då visade utredningen på att Stockholm hade goda förutsättningar för ett olympiskt spel och den Svenska Olympiska Kommittén överlämnade ansökningen till internationell nivå. Men ansökan blev nedlagd och planerna lades på is.

Fördelar som storstad

Nu är det åter aktuellt och Stockholm står rustat för olympiaden.

– I det här avseendet gör vi det. I alla fall med antal hotellrum och boende. Det är en av Stockholms många fördelar av att vara en storstad. Vinter-OS förläggs ofta utanför storstäderna, säger Olof Öhman.

Förstudien kommer offentliggöras i januari. Vad värdskapet skulle innebära för Stockholms besöksnäring i siffror vill inte Olof Öhman spekulera kring. Men att det skulle vara positivt för staden råder det inget tvivel om.

– Att det blir en väldig ökning kan vi räkna med. Att sätta Stockholm på kartan skulle ha stor betydelse långt efteråt också. Stadion byggdes 1912 inför OS i Stockholm och har fortfarande attraktionsvärde Stockholm som stad, säger Olof Öhman.