Annons

Visita: ”Beklagligt att stödets tak ligger fast”

zoom
"Regeringen och samarbetspartierna behöver höja nivån för att förbättra stödet", säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
NYHETER. Regeringen och samarbetspartierna är överens om att förlänga hyresstödet fram till halvårsskiftet. Men trots att EU nu har gett godkännande till ett ännu högre stöd, väljer regeringen att ligga kvar på det gamla maxtaket.
Annons

Hyresstödet infördes förra våren för att stötta de företagare som fått allt svårare att betala lokalhyran samtidigt som restriktioner och allmänna råd slår stenhårt mot intäkterna.

Nu har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslagit att stödet ska förlängas till och med den 30 juni 2021, som en del i regeringen och samarbetspartiernas vårändringsbudget, som ska läggas fram till riksdagen för godkännande den 15 april.

Behåller det gamla maxtaket

Stödet kommer som tidigare att utformas så att fastighetsägare kan sänka den fasta hyran för verksamheterna och få ersättning av staten med upp till 50 procent av hyresnedsättningen.

– Det är bra och viktigt att regeringen och samarbetspartierna lyssnat på oss och förlänger hyresstödet som räddar jobb och företag. Extra betydelsefullt är det för alla de företag som av en eller annan anledning är utestängda från till exempel omställningsstödet, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Men han ställer sig starkt kritisk till att ingen hänsyn har tagits till att EU redan i januari gav sitt godkännande till ett mer än dubblerat stöd, med ett höjt maxtak till 1,8 miljoner euro. Trots detta väljer ändå regeringen och samarbetspartierna att behålla det gamla maxtaket på 800 000 euro för det förlängda hyresstödet.

– Det är beklagligt och svårt att förstå varför stödets tak ligger fast. Här behöver regeringen och samarbetspartierna tänka om och höja nivån för att förbättra stödet, säger Jonas Siljhammar.

”Komplement till omställningsstödet”

När Besöksliv.se frågar näringslivsminister Ibrahim Baylan om varför regeringen trots EU-höjningen ändå valt att behålla det gamla maxtaket, återkommer näringsdepartementet med en skriftlig kommentar:

”Hyresstödet riktar sig till vissa SNI-koder och är ett komplement till omställningsstödet. Krutet satsas på omställningsstödet och därför höjer man inte taket för hyresstödet.”

Besöksliv.se ställer samma fråga till Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Rickard Nordin, som tillsammans med Liberalerna stöttar regeringens beslut.

– Vi följer självklart utvecklingen kontinuerligt och kommer att driva på regeringen för att återkomma i frågor rörande företagsstöd om och när det behövs, svarar Rickard Nordin.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...