Annons

Visita: ”Budgeten för 2024 är en stor besvikelse”

zoom Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita anser inte att regeringen ser besöksnäringens betydelse för jobb och tillväxt.
Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita anser inte att regeringen ser besöksnäringens betydelse för jobb och tillväxt.
NYHETER. Under onsdagen presenterade regeringen budgetpropositionen för 2024. Dessvärre innehåller den få glädjeämnen för besöksnäringen, enligt Visitas näringspolitiska chef Anna Wallén.
Annons

Till exempel avskaffas det turismpolitiska målet som funnits i sin nuvarande form sedan 2021 och vars syfte är att säkerställa att landet har en hållbar turism och konkurrenskraftig besöksnäring.

– Visita är mycket besvikna på att regeringen väljer att slopa det turismpolitiska målet och att inte ens indexera upp anslaget till Visit Sweden. Sammantaget visar förslagen att regeringen inte ser turismens och besöksnäringens betydelse för jobb och tillväxt. Det sänder tydliga signaler om att regeringen inte prioriterar dessa frågor, säger Anna Wallén.

Dyrare att anställa unga 15–18 år

En annan sak som kommer att påverka besöksnäringen negativt är de ökade kostnaderna för att anställa unga mellan 15 och 18 år. Visita har arbetat hårt för att stoppa förslaget, bland annat bjöd man i somras ut riksdagsledamöter för att träffa unga sommarjobbare.

– Det är extremt olyckligt att regeringen gör det dyrare att anställa unga. I praktiken innebär det att en oerfaren 17-åring kostar lika mycket att anställa som en 30-åring med arbetslivserfarenhet. Det är någonting som verkligen kommer att försvåra de ungas möjlighet att få arbete. Våra medlemsföretag går en jättetuff höst till mötes och att i det läget höja skatten på arbete är verkligen inte bra, säger hon och betonar näringens betydelse för unga.

– Besöksnäringen är den bransch som har högst andel unga anställda av alla branscher och höjningen av arbetsgivaravgiften slår hårt mot besöksnäringens företag och ungdomars inträde på arbetsmarknaden, konstaterar hon.

Bra med satsning på Yrkeshögskolan

Men visst finns det även positiva inslag i budgetpropositionen 2024. Kompetensförsörjningen är en av besöksnäringens absolut största utmaningar och Visita har länge drivit frågan om fler platser på Yrkeshögskolan.

 – Vi välkomnar satsningen på Yrkeshögskolan och förstärkningen av regional yrkesvuxutbildning. Det är också välkommet att etableringsjobben kommer på plats och att åtgärder vidtas för att minska regelbördan och de administrativa kostnaderna för företagen, säger Anna Wallén.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...