Annons

Visita lanserar kampanj för att rädda ungdomsjobben

zoom Nu lanserar Visita kampanjen #räddaungdomsjobben. Foto:Colourbox
Nu lanserar Visita kampanjen #räddaungdomsjobben. Foto:Colourbox
NYHETER: I morgon kväll ställs politiker mot väggen i ett första livesänt event där bland annat Visitas Vd Jonas Siljhammar samt en rad aktörer från besöksnäringen medverkar.
Annons

Besöksnäringen är den näring i Sverige som anställer flest ungdomar. Det bekymmersamma läget för branschen gör att Visita nu ser att många, framför allt unga, riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden. Syftet med kampanjen som drar i gång i morgon är att lyfta besöksnäringens betydelse som basnäring, för jobben i allmänhet och för ungdomsjobben i synnerhet. Tanken är att satsningen ska leva ända fram till valet 2022. Visitas kommunikationschef Carl Johan Swanson hoppas att initiativet ska leda till positiva förändringar för näringen både på kort och lång sikt.

– På kort sikt gäller det att få företagen inom besöksnäringen att överleva krisen. Då behöver utlovade stöd betalas ut och dessutom behöver restriktioner som drabbar näringen extremt hårt men som inte har någon betydelse för smittspridningen tas bort. Jag tänker främst på förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20.00. På längre sikt handlar det om att få till politiska åtgärder som hjälper till att återstarta näringen efter krisen och långsiktiga politiska åtgärder som till exempel sänkta arbetsgivaravgifter och minskat regelkrångel.

Varför är det viktigt att redan nu köra igång en kampanj som ska vara fram till valet 2022? 

– Besöksnäringen befinner sig i sin värsta kris någonsin. Det är såklart mer än illa i sig för alla som drabbas, men även för samhället i stort riskerar det att få katastrofala konsekvenser.  Besöksnäringen är den näring som anställer i särklass högst andel unga. Försvinner den möjligheten för unga att ta sig in på arbetsmarknaden kommer Sverige få stora problem. Vi behöver tydliggöra ännu mer vilken betydelse besöksnäringen faktiskt har för jobben och vilka konsekvenserna blir om beslutsfattare inte tar situationen på allvar.

På tisdag kväll, med start klockan 19.30 går det att se det första livesända eventet på Visitas facebooksida, vilka politiker kommer att finnas på plats för att svara på frågor?  

– Vi kommer att ha en intervju med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och dessutom finns Moderaternas Elisabeth Svantesson på plats. Tanken är dock att morgondagens event bara är det första av flera, så det kommer finnas möjlighet för fler politiker att visa hur viktig besöksnäringen är.