Annons

”Jag var öppen för att byta bransch”

zoom Nadine Thore, konferenschef på Radisson Blu Metropol i Helsingborg, <br />
var inställd på en hotellkarriär redan som barn. Foto: Privat/Colourbox
Nadine Thore, konferenschef på Radisson Blu Metropol i Helsingborg,
var inställd på en hotellkarriär redan som barn.
Foto: Privat/Colourbox
REPORTAGE. Det har varit ett turbulent år för många anställda i besöksnäringen. En av dem är Nadine Thore – som hann bli uppsagd, utforska andra branscher, bli återanställd och befordrad inom ett halvår.
Annons

24-åriga Nadine Thore drömde om att jobba på hotell redan som barn. Medan många av klasskompisarna på Hotell- och turismprogrammet var öppna för olika befattningar var Nadine helt inställd på en hotellkarriär.

Efter studenten 2016 började hon jobba extra på Best Western i Malmö och kort därefter fick hon en heltidstjänst som receptionist på Radisson Blu Hotel i Lund. I mitten av 2019 återvände hon till hotellet efter föräldraledigheten och fick då en ny chef som såg Nadines driv och vilja att utvecklas. Nadine fick därför lära sig både bokningen och konferensen, vilket gjorde jobbet ännu roligare.

Sedan kom coronapandemin och lamslog hela branschen.

– I mars blev vi varslade om uppsägning och en vecka senare blev alla uppsagda eftersom hotellet skulle tvingas stänga helt.

Öppen för att byta bransch

Nadine fick jobba kvar tills hotellet stängde i mitten av maj. Sedan tog ovissheten över.

– Jag tänkte att hotellbranschen kanske aldrig skulle återhämta sig, så jag var öppen för att byta bransch. Jag sökte andra jobb och läste kortare utbildningar i företagsekonomi och lönehantering för att ta reda på om det kunde vara en framtid för mig.

Under sin tid som arbetslös läste Nadine också en digital kurs i mental coaching, något som alla uppsagda från Winn-koncernen fick möjlighet att göra. Kursen öppnade för helt nya sätt att tänka, enligt Nadine.

– Jag fick göra en livskarta och svara på frågor om alltifrån vad jag älskade att göra som barn till vad jag tror att jag kommer att tänka när jag är hundra. Jag fick fundera över frågor som vad jag vill uppnå i livet och vad som är mina största utmaningar. Jag fick också sätta upp mål för framtiden och planer för hur jag skulle nå dit.

”Det har varit ett stort steg”

Ett av Nadines mål var att bli konferenschef, men hon var inställd på att det skulle dröja.

– Jag trodde inte det fanns en chans i världen att det skulle kunna hända 2020, eller ens 2021, och var nöjd om jag bara fick komma tillbaka till hotellbranschen.

Men bara några månader senare fick hon chans att nå sitt mål. När Radisson Blu Hotel i Lund öppnade på nytt i augusti fick Nadine återvända till sin tjänst. Hon hann dock bara arbeta en dryg månad innan hon blev erbjuden en tjänst som konferenschef på systerhotellet Radisson Blu Metropol i Helsingborg. Nadine behövde inte fundera länge innan hon tackade ja.

– Eftersom jag redan kunde bokningssystemet och kände till företaget och koncernen så kunde jag börja direkt. Det har varit ett stort steg att gå från receptionist till konferenschef, men jag trivs jättebra.

Inkluderad i alla avdelningar

De flesta av Nadines före detta kollegor har fått återvända till sina jobb eller andra tjänster inom koncernen. Men tiden som arbetslös har fått många i branschen att fundera över sitt yrkesval.

– Många av oss som blev uppsagda i våras har hus och barn, och det är klart att man inte bara kan sitta och vänta på att kanske få komma tillbaka i ett sådant läge. Jag sökte flera andra jobb och insåg då att mina erfarenheter är väldigt eftertraktade i andra branscher.

Jag sökte till exempel olika kundtjänstjobb och fick väldigt bra gensvar från de företagen. Det känns tryggt att veta att det finns en efterfrågan på de erfarenheter som jag har.

– Det känns också fantastiskt att ha ett jobb där man blir inkluderad i företagets alla avdelningar. Det gör att det är lätt för hotellen att byta personal. När jag bytte tjänst var det mesta likadant trots att det var ett annat hotell, jag behövde bara lära mig att hitta rätt dörrar.

Finns det en risk att unga drar sig för att söka sig till besöksnäringen efter det här året?

– Jag tror att det kan finnas unga som drar sig för att börja en ny utbildning och i stället väljer något tryggare och säkrare. Men det beror självklart på hur driven man är. Jag var helt säker på att jag ville ha ett hotelljobb, så jag hade sökt även om det hade uppstått en pandemi. Och tänkt att det vänder.