Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

Tina Johansson, Vinkällan 1

NYHETER. Från nybörjare på tävlingsarenan förra året till storvinst i år. Tina Johansson, 23, knep förstaplatsen under måndagens prestigefyllda sommeliertävling Lily Bollinger Award. ”Det här är ett bevis på hur mycket man kan lära sig och utvecklas på ett år”, säger hon glädjestrålande.

Hej och grattis Tina Johansson. Hur kändes det när ditt namn lästes upp som vinnare?

- Stort tack! Det kändes fantastiskt, både väldigt nervöst men samtidigt en lättnad att alla ansträngningar man gjort inför tävlingen lönade sig. Artikeln fortsätter under annonsen

Vad betyder det för dig att kamma hem Lily Bollinger Award?

- Det känns väldigt stort, speciellt eftersom jag kom på en andraplats förra året och har tränat för en vinst sedan dess. Det känns bra att få ett bevis på att tiden man lagt ned verkligen var värd det och hur mycket man kan lära sig och utvecklas på ett år. 

Det här är en tävling bara för kvinnliga sommelierer. Visserligen en hyllning till champagnehusets ikoniska vinmakare. Men behövs det könsuppdelade tävlingar inom dryckeskunskap, anser du?

- Det som är så bra med Lily Bollinger Award är att tävlingen skapades för att tjejer skulle vilja tävla då tävlingssommellerie tidigare varit väldigt mansdominerat – och fortfarande är det, speciellt om man blickar utanför Sverige. Genom att skapa en arena bara för tjejer var det fler som provade på att tävla och sedan fortsatte med det i andra tävlingar. 

När du kom tvåa i samma tävling förra året var det din första tävling. Sedan dess har du tävlat en hel del. Vad har du lärt på den resan?

- Så otroligt mycket! När man tävlar lär man sig inte bara mycket om vin och dryck även om det är det man pluggar. Man lär sig också mycket om sig själv och växer som person, för mig har det betytt mycket att våga utmana mig själv och sätta mig i en sådan pressad situation som scenmomentet kan innebära. 

Hur ser det nästkommande året ut?

–Jag vill fortsätta tävla, självklart. Nu ska jag varava ner och ladd om. SM är på engelska så det blir fokus få att få in den. Ser fram emot att ha så pass många månader på mig att läsa in teori, som kaffe och andra ämnen jag inte känner mig lika vass på.

Du har även kommit med i landslaget i sommelieri. Berätta!

–Landslaget består av de tre finalisterna som tävlar i SM det året. Och så de som tävlar för EM och VM. Det är guld värt att få vara med där, fantastiska coacher, Sören Polonius och Maya Samuelsson. Just nu är vi tre medlemmar: jag, Fredrik Lindfors och Ellen Franzén.

Hur mycket tid lägger du på att plugga?

- Det beror på hur nära tävling det är, överlag skulle jag säga kanske sex timmar i veckan och inför tävling mer än dubbla, ibland till och med mer. Sedan hjälper det såklart att jobba på Vinkällan med intresserade och kunniga kollegor och kunskapstörstande elever, det lär man sig mycket på. 

Har du något tips till andra sommelier som vill tävla?

- Våga prova! Första tävlingen kan man ställa upp i bara för att se hur det går till och komma över tröskeln så nästa tävling inte känns lika jobbig. Sedan tycker jag det är viktigt med en coach som både kan stötta och pusha en vidare, det är svårt att tävla helt ensam. 

Finns det någon särskild vinmakare som du ser upp till? Varför?

- Det finns många bra så det är svårt att välja, men just nu skulle jag säga Frédéric Panaiotis från Champagne Ruinart. Jag var i Helsingfors och tävlade i Nordic Ruinart Challenge i augusti som bland annat han höll i. Han föreläste också för alla tävlande om hur man bestämmer och får samma färg på sin roséchampagne år efter år, fantastiskt föreläsning. Han är otroligt kunnig, inte bara när det kommer till champagne, och lyckas dessutom hålla en sådan teknisk och kemisk föreläsning på ett lättsamt och underhållande sätt. För att inte nämna hur bra champagnen är!

[LÄS MER: "Tinas näsa för rosé gav pallplats i sommeliertävling"]

Du har valt att inte jobba inom service på restaurang efter din examen. Än! Hur kommer det sig?

- Jag har inte jobbat restaurang innan min examen heller och var inte alls inne på att jobba med vin i någon form när jag började med utbildningen utan gjorde det av egenintresse. Efter utbildningen fastnade jag i vinets värld och fick jobb på Vinkällan där jag också utbildade mig, och kunde såklart inte tacka nej till det! Jag funderar dock på att prova på att jobba service ibland, det hade definitivt hjälpt mig att utvecklas och förstå branschen bättre så vi får se vad som händer i framtiden. 

Vilket skulle vara drömjobbet du inte skulle kunna tacka nej till om du fick?

- Tuff fråga. Just nu mest troligt något som innehåller resor i någon form, det finns så stor del av vinvärlden som jag inte sett ännu. 

Vinnare av Lily Bollinger Award 2017

Tina Johansson

Utbildning: Sommelierutbildad på Vinkällan Dryckesutbildningar. Även WSET Level 3 i sake och  Certified Sommelier via Court of Master Sommeliers.

Cv/ Tidigare arbetsplatser: Arbetar på Vinkällan Dryckesutbildningar, vinkrönikör på Umeå Tidning och medlem i Swesomm, det Svenska Sommelierlandslaget.

Tävlingsmeriter: Etta i Lily Bollinger Award 2017, samt tvåa 2016, trea i SM i Sommellerie 2017, tvåa i Nordic Ruinart Challenge 2017 och tävlar härnäst i SM 2018.

Om jag bara fick dricka vin från en producent resten av livet: ”Hm, då väljer jag Egly-Ouriet, champagne såklart.” 

Hit går min nästa vinresa: ”Till Piemonte i oktober.”

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Gustav Yrkes-VM

Inga medaljer - men värdefull erfarenhet

NYHETER. Servitris Sofie Langkjaer: "Jag fick en dipp tredje dagen".

Annons
Petter Stordalen

Stordalen: ”Här har saknats ett stort konferenshotell”

NYHETER. Bygger ett 18 våningar högt hotell med utsikt över Vättern.
Stureplan

Stureplans ombyggnad skjuts upp – igen

NYHETER. PG Nilsson: ”Ingen politisk majoritet för att gå vidare”.
Skistar

Färre säsongssökande till fjällen

NYHETER. ”Har sina naturliga förklaringar”, säger Branäsgruppens vd.
Sophie Helin

Nu ska hon styra Scandic Bollnäs

KARRIÄR. Sophie Helin tar över som hotelldirektör.
dubbel

Dubbel Dubbel rider på Göteborgsk Asienvåg

NYHETER. Slår upp dörrarna till sin fjärde krog - hoppas på kinesisk lunchsuccé.
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
David Bergling

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

KARRIÄR. David Bergling ska få hotellet att ta ett större grepp om Norden.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Fredrik Elfgren

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

KARRIÄR. Fredrik Elfgren: ”Alla kan lära sig, men man måste gilla sitt jobb”.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.