Hon har nytt toppjobb på Gothia Towers och Svenska Mässan

Malin Franck Foto: Pressbild

Malin Franck vill inte komma in och ändra högt och lågt: "Det handlar om att utveckla".

KARRIÄR. Malin Franck har ett imponerande cv som rymmer både Peking som arbetsplats och framgångsrik konceptutveckling. Nu har hon nytt toppjobb på en av Västsveriges största aktörer inom besöksnäringen. ”Jag är nog sysselsatt i många år framöver”, säger hon.

Malin Franck har tidigare haft vd-poster inom Radisson Blu Hotels, i både Göteborg och Peking. Där har hennes största fokus varit konceptutveckling, något som hon även kommer lägga krutet på på nya jobbet som Vice President och Food and Beverage Director på Gothia Towers och Svenska Mässan.

Du har hunnit jobba i några månader nu – hur känns det?

– Det är väldigt spännande och utmanande. Gothia Towers och Svenska Mässan är så mycket mer än vad man ser vid ett första besök.

Har det levt upp till dina förväntningar?

– Mer än så.

Du är restaurangdirektör men sitter även i Svenska Mässan koncernens ledning. Berätta!

– Min titel på engelska är ju Vice President och Food and Beverage. Jag ansvarar för all mat och dryck inom hela koncernen – både Gothia Towers och Svenska Mässan. Det innefattar alla våra publika restauranger samt all mat som serveras i samband med mässor, banketter och kongresser. Så det är väldigt stora volymer. Mat och dryck har stor betydelse för våra gäster och kunder och är en viktig del av vår fortsatta expansion. Därför har man valt att lyfta upp min tjänst i koncernledningen.

Hur funkar det?

– Det finns en väldigt stor potential i mat och dryck. När det gäller stora kongresser och möten är just mat och dryck en stor och viktig del. Mat har också blivit en reseanledning i sig och en flödesskapare.

Gothia Towers och Svenska Mässan var det hotellföretaget som växte snabbast förra året. Hur ska du göra för att hålla den kursen?

– Jag ska bland annat förtydliga, förädla och utveckla våra nuvarande koncept. Sen ska vi så klart skapa fler spännande koncept i samband med vår fortsatta tillväxt.

Hur förädlar man ett koncept?

– Vi tittar på hur de fungerar idag. Vilka begränsningar och möjligheter ser vi och utifrån det så lägger vi en plan för hur vi går vidare. Det handlar som sagt om att utveckla, förädla eller förtydliga. Eftersom vi har så många publika restauranger under ett tak ska vi se till att alla komplettera varandra, inte konkurrerar. Vi erbjuder idag allt från den lite enklare vardagsmaten till en matupplevelse på högsta nivå och vi ska se till att det blir ett ännu bredare och även lite mer nischat utbud.

Vad vill du förändra med Gothia Towers?

– Det handlar inte om att komma hit och förändra högt och lågt. Jag har väldigt många kompetenta kollegor som jag har stor respekt för och tillsammans ska vi utveckla det vi har och skapa nytt. Vi ska se till att det är fortsatt fokus på gäster och hög kvalitet i hela vårt utbud.

Vilken är din största jobbutmaning?

– Den största för oss är faktiskt bygget av Västlänken och hur vi ska se till att utnyttja den eftersom den kommer vara precis utanför vår entré. Vi måste se hur vi ska göra för att docka ann till den. Att vi nyttjar det till vår fördel och att det sker i samklang med stadens utveckling.

När har du som roligast på jobbet?

– Det går inte att svara på. Grundkänslan är bra och då blir det roligt. Jag gillar att stå inför stora utmaningar och det är nog därför jag söker mig till företag som är i utvecklingsfas. Jag ser det mer som möjligheter. Tillväxt och expansion – det tycker jag är roligt.

Vad har du kunnat ta med dig för kunskaper från dina tidigare tjänster?

– Dels har jag haft förmånen att jobba utomlands och jag tar med mig det perspektivet för att göra Gothia Towers och Svenska Mässan ännu mer internationellt. Jag har också varit med och öppnat nya restauranger och lanserat nya produkter och koncept så den kunskapen och erfarenheten har jag med mig.

Vad är din styrka som ledare?

– Jag är nog väldigt rak och ärlig och jag tror att jag är ganska tydlig och okomplicerad.

Gothia Towers och Svenska Mässan är en oerhört viktig spelare i Göteborg. Känner du någonsin press?

– Nej någon press känner jag inte. Vi har ett stort ansvar för att näringslivet i Västsverige ska fortsätta att utvecklas i positiv riktning. Det ansvaret sporrar oss och det tar vi med oss i vår fortsatta utveckling. Vi vet vad Svenska Mässan har för positiv effekt på besöksnäringen när vi har stora event och kongresser.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag försöker röra på mig så mycket jag kan och reser en hel del med min familj.

Måste du tänka på något speciellt sätt för att jobba på en anläggning som Gothia Towers?

– Nej det tycker inte jag. Jag fick den frågan även när jag jobbade i Kina. Jag tycker att det fungerar bäst om man är den man är och inte försöker att anpassa sitt ledarskap efter olika situationer Man kan inte göra om sig själv.

Du har många år i yrket och har gjort många olika saker – vad vill du mer hinna med?

– Just nu är jag ju här och Gothia Towers och Svenska Mässan har så otroligt spännande planer så jag är nog sysselsatt i många år framöver.

Vad gör du om fem år?

– Nu stannar jag här.

Fakta

Malin Franck

Ålder: 56.

Utbildning: Juristexamen, Uppsala Universitet.

CV: Affärsområdeschef inom Winn Hotel Group, vd på Radisson Blu Riverside Lindholmen och vd på Radison Blu Hotel Peking.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättning – och bygger ut.

Annons
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.