Hon har nytt toppjobb på Gothia Towers och Svenska Mässan

Malin Franck Foto: Pressbild

Malin Franck vill inte komma in och ändra högt och lågt: "Det handlar om att utveckla".

KARRIÄR. Malin Franck har ett imponerande cv som rymmer både Peking som arbetsplats och framgångsrik konceptutveckling. Nu har hon nytt toppjobb på en av Västsveriges största aktörer inom besöksnäringen. ”Jag är nog sysselsatt i många år framöver”, säger hon.

Malin Franck har tidigare haft vd-poster inom Radisson Blu Hotels, i både Göteborg och Peking. Där har hennes största fokus varit konceptutveckling, något som hon även kommer lägga krutet på på nya jobbet som Vice President och Food and Beverage Director på Gothia Towers och Svenska Mässan.

Du har hunnit jobba i några månader nu – hur känns det?

– Det är väldigt spännande och utmanande. Gothia Towers och Svenska Mässan är så mycket mer än vad man ser vid ett första besök.

Har det levt upp till dina förväntningar?

– Mer än så.

Du är restaurangdirektör men sitter även i Svenska Mässan koncernens ledning. Berätta!

– Min titel på engelska är ju Vice President och Food and Beverage. Jag ansvarar för all mat och dryck inom hela koncernen – både Gothia Towers och Svenska Mässan. Det innefattar alla våra publika restauranger samt all mat som serveras i samband med mässor, banketter och kongresser. Så det är väldigt stora volymer. Mat och dryck har stor betydelse för våra gäster och kunder och är en viktig del av vår fortsatta expansion. Därför har man valt att lyfta upp min tjänst i koncernledningen.

Hur funkar det?

– Det finns en väldigt stor potential i mat och dryck. När det gäller stora kongresser och möten är just mat och dryck en stor och viktig del. Mat har också blivit en reseanledning i sig och en flödesskapare.

Gothia Towers och Svenska Mässan var det hotellföretaget som växte snabbast förra året. Hur ska du göra för att hålla den kursen?

– Jag ska bland annat förtydliga, förädla och utveckla våra nuvarande koncept. Sen ska vi så klart skapa fler spännande koncept i samband med vår fortsatta tillväxt.

Hur förädlar man ett koncept?

– Vi tittar på hur de fungerar idag. Vilka begränsningar och möjligheter ser vi och utifrån det så lägger vi en plan för hur vi går vidare. Det handlar som sagt om att utveckla, förädla eller förtydliga. Eftersom vi har så många publika restauranger under ett tak ska vi se till att alla komplettera varandra, inte konkurrerar. Vi erbjuder idag allt från den lite enklare vardagsmaten till en matupplevelse på högsta nivå och vi ska se till att det blir ett ännu bredare och även lite mer nischat utbud.

Vad vill du förändra med Gothia Towers?

– Det handlar inte om att komma hit och förändra högt och lågt. Jag har väldigt många kompetenta kollegor som jag har stor respekt för och tillsammans ska vi utveckla det vi har och skapa nytt. Vi ska se till att det är fortsatt fokus på gäster och hög kvalitet i hela vårt utbud.

Vilken är din största jobbutmaning?

– Den största för oss är faktiskt bygget av Västlänken och hur vi ska se till att utnyttja den eftersom den kommer vara precis utanför vår entré. Vi måste se hur vi ska göra för att docka ann till den. Att vi nyttjar det till vår fördel och att det sker i samklang med stadens utveckling.

När har du som roligast på jobbet?

– Det går inte att svara på. Grundkänslan är bra och då blir det roligt. Jag gillar att stå inför stora utmaningar och det är nog därför jag söker mig till företag som är i utvecklingsfas. Jag ser det mer som möjligheter. Tillväxt och expansion – det tycker jag är roligt.

Vad har du kunnat ta med dig för kunskaper från dina tidigare tjänster?

– Dels har jag haft förmånen att jobba utomlands och jag tar med mig det perspektivet för att göra Gothia Towers och Svenska Mässan ännu mer internationellt. Jag har också varit med och öppnat nya restauranger och lanserat nya produkter och koncept så den kunskapen och erfarenheten har jag med mig.

Vad är din styrka som ledare?

– Jag är nog väldigt rak och ärlig och jag tror att jag är ganska tydlig och okomplicerad.

Gothia Towers och Svenska Mässan är en oerhört viktig spelare i Göteborg. Känner du någonsin press?

– Nej någon press känner jag inte. Vi har ett stort ansvar för att näringslivet i Västsverige ska fortsätta att utvecklas i positiv riktning. Det ansvaret sporrar oss och det tar vi med oss i vår fortsatta utveckling. Vi vet vad Svenska Mässan har för positiv effekt på besöksnäringen när vi har stora event och kongresser.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag försöker röra på mig så mycket jag kan och reser en hel del med min familj.

Måste du tänka på något speciellt sätt för att jobba på en anläggning som Gothia Towers?

– Nej det tycker inte jag. Jag fick den frågan även när jag jobbade i Kina. Jag tycker att det fungerar bäst om man är den man är och inte försöker att anpassa sitt ledarskap efter olika situationer Man kan inte göra om sig själv.

Du har många år i yrket och har gjort många olika saker – vad vill du mer hinna med?

– Just nu är jag ju här och Gothia Towers och Svenska Mässan har så otroligt spännande planer så jag är nog sysselsatt i många år framöver.

Vad gör du om fem år?

– Nu stannar jag här.

Fakta

Malin Franck

Ålder: 56.

Utbildning: Juristexamen, Uppsala Universitet.

CV: Affärsområdeschef inom Winn Hotel Group, vd på Radisson Blu Riverside Lindholmen och vd på Radison Blu Hotel Peking.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Pite havsbad

Pite Havsbad slår rekord – vill öppna fler hotell

NYHETER. 146 500 gästnätter – bara under juli i år.

Annons
Stars and Stripes 1

Stars and Stripes vill ha 20 restauranger inom 5 år

NYHETER. Steakhousekedjan vill etablera sig i Stcokholm via förorterna.
Scandinavian Expo 1

Arlandas nya mässområde kan stoltsera med 900 rum

NYHETER. Bygger en internationell mötesplats – Nordic Choice intresserade som operatör.
Lalandia 1

Jättebad i Motala kan ge hotellboom

NYHETER. Destinationschefen: ”Lalandia är  precis vad vi behöver”.
Falkenberg Strandbad 1

Här är hotellet som tar hem spavärldens Oscar

NYHETER. Senaste spatrenden: "Fler satsar på det sociala".
Stureplan

Stockholmarna emot rivning vid Stureplan

NYHETER. Sifo: "Flertalet säger nej till rivning och lång byggtid."
Clarion Riverside 1

Nordic Choice bygger hotell för 400 miljoner i Sundsvall

NYHETER. Stordalens tredje hotell i staden ger liv åt bortglömd stadsdel. 
Jesper Hyseus

Han ska utveckla konferenser vid Mälarens strand

KARRIÄR. Jesper Hyseus blir ny vice-vd för Hackholmssunds konferens.
Skellefteå Airport1

Skellefteå Airport topp tre i Europa

NYHETER. I täten bland regionala flygplatser efter våldsam trafikökning.
Hemavan

Investeringar om 100 miljoner ska stärka Hemavan Tärnabys turism

NYHETER. Skidorten kraftsamlar för att förlänga vintersäsongen.
fazer aurora

Fazer mättar militärövning med 19 000 personer

NYHETER. Hela 150 000 portioner per dygn när deltagare från 9 länder deltar.
Edin Dzemat, Kockarnas Kamp 2016

Edin Dzemats tips till deltagarna i Kockarnas Kamp: "Stressa inte!"

NYHETER. Vann och blev kändis över en natt – nu har han sagt upp sig efter 9 år.
The Box Hotel

Bygger The Box för 350 miljoner – nu vill ägarna öppna nio fler hotell

NYHETER. Siktar på 15 hotell i de tre största städerna: "Dramatisk tillväxtkurva".
Gabriella Gullberg

Konferenschefen: ”Snåla inte med kaffet!”

KARRIÄR. Gabriella Gullberg, ny på Uppsala Konsert & Kongress, tipsar. 
Barception 1

Nu lanseras Stordalens nya lågprishotell i Stockholm

NYHETER. Comfort Hotel Xpress öppnar på Kungsbron vid årsskiftet.
Camping Holland

Holländsk boom inom svensk camping – i dubbel bemärkelse

NYHETER. Antalet holländska turister ökar – hitflyttade campingägare likaså.
Vapiano.

Vapiano öppnar ny restaurang i Stockholm

NYHETER. Kedjan växer och lanserar nytt restaurangkoncept.
Sebastian Gibrand

Sebastian Gibrand vinner svenska Bocuse d’Or: ”Känns fantastiskt!”

NYHETER. ”Jag blir mörkrädd av mig själv över hur iskall jag är på tävling.”
Visitabaronen

Dröm för alla branschnördar

NYHETER. Ny sajt lyfter fram besöksnäringens framgångar.
Eva Östling Airbnb

Visitas vd: ”Svenska politiker för passiva”

NYHETER. Airbnb har kunnat undvika att betala svensk bolagsskatt.
UEFA STOCKHOLM

Fotbollsfans gav Stockholm klirr i kassan

NYHETER. Stockholm omsatte 290 miljoner under Europa League-matchen.
Sodexo 11

Sodexo toppar hållbarhetslista – för 13:e året i rad

NYHETER. I Sverige har serviceföretaget hälften kvinnor på ledande befattningar. 
Årets Placebrander 2017

Deras festival prisas för att ha satt Varberg på kartan

NYHETER. Festivalen Hallifornia ger staden mervärde enligt Årets Placebrander.
Akerlund

Jokkmokks heta hotellmarknad skapar investeringslusta

NYHETER. Hotel Akerlund vill dubblera antalet rum för att möta efterfrågan.
PM & Vänner, Växjö 1.

Här är restaurangen med Sveriges bästa vinkällare

NYHETER. Prestigefyllda Wine Spectator gav PM & Vänner Grand Award.
Hampus Risberg

Hampus Risberg jobbar 3-stjärnigt i Köpenhamn: ”Målet är Bocuse d’Or”

KARRIÄR. Prisvinnande commis – ny i köket hos Rasmus Kofoeds Geranium.
Fjällgården

Fjällgårdens expansion stoppas i domstol

NYHETER. Vd: ”Hade betytt mycket att åka skidor fram till dörren”.
Jonas Alvin, Årets Ekokock 2017

Årets Ekokock korad: "Jag fick in hållbarhet på rätt sätt"

NYHETER. Jonas Alvin kammade hem segern med hjälp av blåmusslor.
72 hour cabin 1

Så ska svensk natur locka utländska turister

NYHETER. Projektet 72 hour cabin: 5 stressade turister filmas i svensk natur.
Vinden

Lisebergs förlänger säsongen – med Halloween

NYHETER. Skräcktema en bra affär för landets nöjesparker.

”Matlagningsmästerskap är också en sport”

NYHETER. Kocklandslaget värmer upp inför VM med Göteborgsvarvet.
Mölle

Grand Hôtel i Mölle vill bygga ut med 50 rum

NYHETER. En drömvision som går loss på 70 miljoner kronor.
Stora Turismpriset

De kan vinna Stora Turismpriset

HELA LISTAN. Vem tror du kammar hem priset? Kolla in de olika kandidaterna!
Skola

Förslag kan höja status på gymnasiets yrkesutbildningar

NYHETER. Visita välkomnar förslaget efter remissvar från branschorganisationen.
Göta Kanal, M/S Diana 1

Mer pengar till Visit Sweden och Göta Kanal

NYHETER. Del av regeringens satsning på Sverige utanför storstäderna.
Kai Pasma

Öppnade Steam Hotel för en månad sen – nu lämnar Kai Pasma

NYHETER. Avgående vd:n: "Det känns helt rätt att lämna över stafettpinnen.”
Bonito, Göteborg 1

Erkända krögare bakom Göteborgs nyaste asiatiska krogar

NYHETER. Emma Kolback och Lars Olsson ritar om kartan över stans matutbud.
Nääs fabriker 111

Efter 2 års ombygge – det här är nya Nääs Fabriker

NYHETER. vd Linda Pettersson: "Ett stort lyft för oss". 
Sturehof, Stureplan 1

Snabba turer om Stureplan – rivning kan stoppas

NYHETER. Krögaren PG Nilsson: ”Vi ser att det är en väldig stor omsvängning”.
Ramundberget 1

Hit vill skandinaviska fjällresenärer helst åka tillbaka

NYHETER. List-ettan Ramundbergets vd: "Vi blir otroligt stolta". 
Prince Van Orangiën

Hotellbåt i Stockholm hyllas av amerikansk press

NYHETER. Ägaren: "Vi har valt bort bokningssajterna och sköter allt själva".
Frimurarehotellet

Best Westerns nya kedja vill bli ledande på mellanklasshotell

NYHETER. Startar med 8 enheter – siktar mot 20 hotell innan årskiftet.
Naturturism

Så ska nationalparkerna locka fler besökare

NYHETER. Sverige på efterkälken när det gäller naturturism.
Flyg Härjedalen

Hedlanda eller Sveg – var ska flygplatsen ligga?

NYHETER. Destinationsbolag vill utreda flytt av reguljärflyg i Härjedalen.
Ostronets Dag

Ostronexperten: ”Inga tillbehör tack!”

NYHETER. I Bohuslän firar man Ostronets Dag med SM-tävling. 
Downtown Camper invigning

Nu är Scandics nya superhotell Downtown Camper invigt

NYHETER. Sacndics vd Even Frydberg: "Det här är världsklass!".
Stureplanerna 1

Här visar PG Nilsson alternativa byggplaner av Stureplan

NYHETER. Krögaren intog sin motparts gamla plats: Intresset har varit "enormt".
Boulebar 1

Nu öppnar Boulebars 30-miljonerssatsning

NYHETER. Stort även till ytan: Lokal om 1300 kvadratmeter.
Furuviksparken 1

Så här bra snurrade nöjesparkerna i sommar

NYHETER. Furuviks nya attraktion för 32 miljoner lockade besökare.
Östersund

Krögaren: "Ska stockholmare få ha det roligare än Östersundsbor?"

NYHETER.  Efter 2 års kamp får Mathias Madsen ha öppet till 03: "Äntligen!".
Gullmarsstrand Hotell & Konferens 1

Tv-serie spelar roll i Skaftös turism

INBLICK. Efter Saltöns tv-premiär kom busslaster med besökare.
Clarion Hotel SeaU Helsingborg

Stordalen tar spadtag för Helsingborgs nya superhotell

NYHETER. Byggstart för Clarion Hotel SeaU – ska stå klart 2020.
Albin Edberg och Frida Ronge

Frida Ronge: "Öppnar min drömrestaurang"

NYHETER. Lanserar teppanyakin Unn där gästerna uppmanas byta nummer.
Lisa Lönner Pulkkinen 1

Ny turné för kockarna bakom TakeOver

NYHETER. Grundaren Lisa Lönner Pulkkinen tar nytt parallelt karriärkliv.
Stockholm Culinary Team

Culinary Team ska laga guld med hemlig coach från fotbollslandslaget

NYHETER. Nya laget med 12 medlemmar har haft sin första träningshelg.
Jobbträff Södra Teatern 1

Nya säsongare lockas till fjälls i vinter

NYHETER. Hela 1500 jobb utlovades under jobbträff i Stockholm.
camping

Så byggde landets yngsta campingägare sitt företag

INBLICK. 22-åriga Viktor Brännmark och Sebastian Jonsson siktar högt.
Paul Svensson 1

Svenska kockar på lista över världens 50 bästa vego-restauranger

LISTA. Paul Svensson på Fotografiska prisas av The Culinary Institute of America.
ICE Hotel 1

Året runt-öppet ishotell: ”Över all förväntan”

NYHETER. Nya lyxsviter lockade fler sommarbesökare än väntat.
Jacob Dahlberg

Han tar fjälluften till asfaltsdjungeln

KARRIÄR. Jacob Dahlberg ska ratta Scandics nya jättesatsning Downtown Camper.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Tinas näsa för rosé gav pallplats i sommeliertävling

HALLÅ DÄR. Tina Johansson om sin insats i Ruinart Challenge. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.