Annons

Scandic Hotels är en av Europas bästa arbetsplatser

zoom Lena Bjurner tror absolut att utmärkelser som en av Europas bästa arbetsplats<br />
 kan hjälpa Scandic att attrahera personal. Foto: Scandic Hotels
Lena Bjurner tror absolut att utmärkelser som en av Europas bästa arbetsplats
kan hjälpa Scandic att attrahera personal.
Foto: Scandic Hotels
NYHETER. Scandic Hotels är den tredje bästa arbetsplatsen i Europa: ”En nyckel är att vi engagerar alla våra medarbetare”, säger Lena Bjurner på Scandic Hotels Group.
Annons

Great Place to Work tillkännagav Europas bästa arbetsplatser vid en galatillställning i Aten, där Scandic Hotels i Danmark, Tyskland och Finland utsågs till den tredje bästa arbetsplatsen i kategorin multinationella bolag.

– Det känns jättebra. I våras blev vi dessutom utsedda av Visita till Besöksnäringens mest attraktiva arbetsgivare, så det här blir ytterligare en bekräftelse på att vi gemensamt skapar en stark kultur och därigenom en bra arbetsplats, säger Lena Bjurner, hr- och hållbarhetsdirektör på Scandic Hotels Group.

Det råder stor personalbrist i branschen. Betyder utmärkelsen att ni kan attrahera fler som vill jobba för er?

– Ja, det är jag övertygad om. Inte utmärkelsen i sig, men vad den innebär: att våra medarbetare mår bra. De är det viktigaste vi har och om de trivs så sprids budskapet om att vi är en bra arbetsgivare. Det råder total transparens i dag, du kan inte säga en sak och agera på ett annat sätt, därför gäller det att göra det så bra som möjligt för våra medarbetare för att på så sätt locka nya.

Över 1,6 miljoner medarbetare på 2 800 bolag i Europa deltog i undersökningen Great Place to Work 2018, som tog upp medarbetarnas syn på ledarskap, innovation, deltagande, organisationskultur och tillit.

– En nyckel till vår höga placering är att vi engagerar alla våra medarbetare i arbetet med vad Scandic står för, som våra värderingar och vår vision, så att de kan leva och agera därefter. Detta är förankrat i hela organisationen genom att vi regelbundet har workshops kring vad värderingarna betyder, för enskilda och för varje team.

Det är inte första gången Scandic hamnar högt på Great Place to Work-listan: i februari 2018 utsågs Scandic Hotels i Finland till landets bästa arbetsplats i kategorin stora företag och året innan utsågs Scandic Danmark till bästa arbetsplats i samma kategori.

Bakom framgången ligger även ledarskapsutveckling, enligt Lena Bjurner.

– Vi jobbar med att ha ett ledarskap som möjliggör att alla kan arbeta enligt våra värderingar. Via ett så kallat Leadership lab har vi samlat samtliga ledare, från avdelningschefer till koncernledning, och pratat om vad som är ett bra ledarskap på Scandic.

För att medarbetarna ska kunna dela information och lära av varandra har man nyligen utvecklat en social plattform som kallas Fuse.

– Fuse är ett digitalt verktyg som liknar andra plattformar som Facebook och här kan våra medarbetare dela med sig av sina kunskaper och ställa frågor. Man kan exempelvis tipsa om hur man lagar en viss maträtt på bästa sätt. Jag ser det som ett bra sätt att skapa engagemang.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...