Den 2 maj öppnar pop up-restaurangen Retaste pÄ Södermalm i Stockholm. Bakom ligger tv-kocken och krögaren Paul Svensson och hÀr kommer maten tillredas av rÄvaror frÄn dagligvaruhandeln som Àr nÀra sitt bÀst före-datum.
â Hur menyn kommer att se ut beror pĂ„ vilka varor vi fĂ„r tillgĂ„ng till, det kan ju bli allt frĂ„n tacosĂ„s till löjrom. Det Ă€r det som gör det spĂ€nnande för mig som kock, nu fĂ„r jag verkligen anvĂ€nda min kreativitet, sĂ€ger Paul Svensson.
Sponsras ac Coop och Willys
Retaste kommer att ha öppet onsdagar och torsdagar under ett halvÄrs tid. Initiativet genomförs i samarbete med Electrolux, Coop samt Willys, och man har en nÀra dialog med företagens fÀrskvaruchefer.
â Matsvinn uppstĂ„r nĂ€r kreativiteten brister eller nĂ€r livsmedelsregler inte tillĂ„ter att en produkt sĂ€ljs lĂ€ngre. Genom samarbetet kan vi skapa nĂ„got lyxigt av det som annars skulle kastas. Vissa rĂ„varor smakar bĂ€st vid den tidpunkt dĂ„ de hĂ„ller pĂ„ att tappa sin lyster. Ett exempel Ă€r mjölk, som vi kan förvandla till en god getyoghurt. SjĂ€lva definitionen av lyx Ă€r ju unika smakupplevelser.
Vill ta nÀsta steg i hÄllbar matlagning
PÄ Fotografiska, dÀr Paul Svensson ansvarar för köket, Àr hÄllbarhetsarbetet stÀndigt pÄgÄende. Menyn bestÄr av produkter som Àr nÀra sitt bÀst före-datum och alla delar anvÀnds, exempelvis blir skal och kaffesump till nya rÀtter. Med Retaste vill han nu ta nÀsta steg.
â Jag har jobbat lĂ€nge med att försöka lösa matsvinnsfrĂ„gan och fĂ„ till en hĂ„llbar mathĂ„llning. Retaste Ă€r en förlĂ€ngning av det vi gör pĂ„ Fotografiska, genom att samarbeta med dagligvaruhandeln tar vi nu ett samhĂ€llsansvar. Vi vill förĂ€ndra synen pĂ„ waste, sĂ„ att man ser det som att nya smakupplevelser uppstĂ„r.
Tror du att fler krogar kommer att börja jobba hÄllbart?
â Jag hoppas det, för det Ă€r lĂ„ngt fler som behöver ta ett ansvar. Det handlar om att förĂ€ndra ett tankesĂ€tt, sĂ„ har det varit för mig. Nu ser jag hur lustfyllt det kan vara att arbeta hĂ„llbart i köket och det kan fler upptĂ€cka. Med Retaste vill vi bli en inspirationskĂ€lla för andra krögare, det Ă€r vĂ„r ambition.