Annons

Succé för Sturebadets restaurang

zoom Magnus Norberg i köket
Magnus Norberg i köket
NYHETER. Från halvfull lokal till lunchköer. Magnus Norberg, restaurang- och kökschef på Sturebadet i Stockholm, berättar om en resa som gått i rätt riktning.
Annons

Mitt i den exklusiva spaanläggningen, belägen vid Stureplan, driver Magnus Norberg sedan hösten 2019 Sturebadets restaurang. Här serveras frukost, lunch och middag i en stillsam miljö.

– Jag lockade av att det inte bara är en krog, utan att restaurangen också är en del av någonting större där träning och hälsa spelar en stor roll. Sedan kände jag också att jag hade gjort min beskärda del av sena nätter. Här börjar vi servera frukost klockan sju och köket stänger klockan 20, berättar han när vi ses i restaurangen.

Även om det kommer in gäster från gatan och människor som bara är på tillfälligt besök i lokalerna för ett dagspa, utgör Sturebadets cirka 2 500 medlemmar omkring 90 procent av klientelet.

– Det kan vara ganska stora kontraster här inne med folk i baddräkt, morgonrock och kostym i en och samma lokal, säger han och ler.

–  Eftersom våra stamgäster är här dagligen får vi en bra relation och vi har verkligen lärt känna varandra. Den direkta feedbacken är väldigt bra. Jag har nog aldrig jobbat med så ärlig respons som här, eftersom vi är så trygga med varandra.

En bakgrund inom idrotten

Menyn skiftar varje vecka och tanken är att rätterna ska komplettera varandra på bästa sätt. Finns där en tung kötträtt blir fiskrätten lättare medan den vegetariska hamnar någonstans där emellan. Och konceptet – att laga bekanta rätter, gärna med en asiatisk touch och framför allt att erbjuda riktigt god mat – har fungerat.

– Det var nästan ingen här på lunch när jag kom hit men nu är det i regel fullt. En bra lunch vänder vi varje stol tre gånger, säger Magnus Norberg som tidigare var kökschef på Urban Deli.

Han har själv en bakgrund inom idrotten och var framgångsrik inom 400 meter häck innan skador satte stopp för karriären. Och den torftiga mat han åt som idrottsman (“i regel stora mängder kyckling och ris”) motiverade honom att själv ställa sig vid grytorna. Till en början pluggade han till dietist, men han insåg snart att det var roligare att stå i köket. Och även vad gäller de ledaregenskaper som uppdraget kräver lyfter han idrotten som betydelsefull. Under tio år var han nämligen tränare i ishockey.

– För att gå vidare inom det här yrket måste du bli en ledare. Men det är en del av uppdraget som främst varit rolig och jag har extremt bra arbetsgivare som gett mig bra utbildningar och stöttning, säger han och tillägger att alla olika avdelningar på Sturebadet hänger ihop.

– Kunden ska ha samma upplevelse och bemötande vare sig det handlar om massage, ett möte med en PT eller ett besök i restaurangen.

Hur har det gått sedan du kom hit 2019?

– Det går bättre för varje år och har hänt otroligt mycket, vilket är jätteroligt. Vi utvecklar fortfarande restaurangen, nu arbetar vi till exempel med att utöka vinsortimentet, säger han och lyfter den fina personalen som han menar bidragit till uppgången.

Är det viktigt att det händer saker?

– Ja, för mig personligen är det verkligen viktigt. Det är farligt för kreativiteten när det blir vardag. Jag går på bra restauranger, hänger med i trender och varje måndag lagar jag hela veckans alla rätter för att visa mina kockar. Vi har kockar från olika delar av världen som också inspirerar. Min kock från Nepal kom hem och gjorde en otrolig sås som genast gav mig en idé om hur vi kunde implementera den på tallriken, minns han.

Och visst händer det saker, utöver en utökad vinlista och nya spännande rätter. För att möta den stora efterfrågan finns till exempel planer på att få in ytterligare 20–25 matplatser på restaurangens ena kortsida. Och samtidigt ska takvåningen förvandlas till en exklusiv bar.

– Det ska vara lite mer loungekänsla där uppe, med kaviar och ostron, lite brädspel och magasin. Tanken är att spa-gäster börjar där och sedan kommer ner hit för att äta.