Annons

”En av Tornedalens unika reseanledningar kan försvinna”

zoom Besöksnäringen i Tornedalen oroas över EU:s beslut. Foto: Linnea Isaksson
Besöksnäringen i Tornedalen oroas över EU:s beslut. Foto: Linnea Isaksson
DEBATT. EU:s medlemsländer kommer snart att själva få bestämma om de vill ha ständig sommar- eller vintertid. Väljer Sverige och Finland olika riskerar besöksnäringen i Tornedalen att påverkas negativt, menar näringsidkare i regionen.
Annons

Om några år riskerar en av Tornedalens mest unika reseanledningar att försvinna. Den kanske kan tänkas trivial, men den är i allra högsta grad verklig. Vi entreprenörer inom besöksnäringen säljer den. Vi besöks av människor från hela världen för att uppleva den. En del kanske skakar på huvudet. Men människor som inte är härifrån tycker det är exotiskt och unikt. Tiden. Gränsen.

Tornedalen är en unik kulturell region där vi svenskar, finländare och ursprungsbefolkningen levt sida vid sida i årtusenden. Systerstäderna Haparanda och Torneå på varsin sida av Torne älv, i två olika tidszoner, utgör en historisk marknadsplats. Sedan tidigt 1900-tal har gränsen haft olika tidzoner vilket gjort oss i Tornedalen unika.

En unik reseanledning

Vi har byggt upp en stark besöksnäring kring våra olikheter, och vi har ännu bara börjat. Det finns väldigt mycket mer att göra tillsammans med våra vänner i Finland. Det arbetar vi hårt med varje dag. Vi kan åka bil över en bro, gå över älvens is, ro över i en båt eller promenera på Victoriatorget i Haparanda och lite skämtsamt till besökare säga att vi nu beger oss in i framtiden. Få saker i vårt område är mer föremål för selfies och upplevelser för våra internationella gäster. Nej, det är ingen miljardindustri. Men det är en reseanledning som växer starkt och som skapar intresse för vår plats på jorden. En alldeles unik reseanledning och upplevelse som nu riskerar att vara ett minne blott om några år.

Nu ligger det inför EU:s medlemsländer att själva bestämma ifall de vill ha ständig sommar- eller vintertid. Väljer våra två länder olika skulle vi få samma tid, det vill säga att Sverige väljer att ha konstant sommartid och Finland väljer att ha konstant vintertid. Att vi slutar flytta klockan mellan sommar- respektive vintertid är klokt men det skulle få stora konsekvenser att ta bort en av våra unika, säljande skillnader i vår region som även uppmärksammas över hela världen. Med anledning av detta har många entreprenörer på båda sidorna av gränsen möjlighet att öka sin beläggning och sätta vår destination på kartan. Tidszoner måste finnas på jorden, annars skulle det så klart bli konstigt. Natt när klockan visar dag och dag när den visar natt. Att fira in ett nytt år är en höjdpunkt på året var man än kommer i världen. Runtom på jordklotet kan man få uppleva att befinna sig vid en tidszon och åtminstone i teorin ha möjlighet att få en extra lång nyårsafton. Men på få ställen kan man göra det på riktigt, och nästan ingenstans i två olika länder genom att bara promenera över gränsen. Det är unikt och det har börjat uppmärksammas.

Skulle få konsekvenser

Besökare från hela världen kommer till oss för att fira nyår två gånger samma kväll vid en av världens fredligaste gränser. Den unikiteten är nu på väg att försvinna. Besöksnäringen är en viktig faktor för vår regions tillväxt. Genom tillväxt skapas sysselsättning och inkomster för kommunmedborgarna. Detta i sin tur skapar skatteintäkter för kommun, region och stat och är en grund för en bra verksamhet i skola, vård och omsorg.

Vi har under många år byggt upp begreppet ”We do it twice” som gjort vår region internationellt känd för just våra alldeles speciella nyårsfiranden i både övre och nedre Tornedalen, men även andra aktiviteter som bygger på vår tidsskillnad. Att tappa denna helt unika företeelse skulle få konsekvenser både för besöksnäringen i regionen och för människor runtom i världen som letar riktigt annorlunda upplevelser. Vi har en. Det vore illa att kasta bort den.

Susanne Wallin, vd/ägare Haparanda Stadshotell
Johanna Spolander, vd/ägare Kukkolaforsen Turist & Konferens
Linda Lundberg-Nilsson, vd Norrbottens Handelskammare
Tobias Lindfors, styrelseordförande/ägare Pite Havsbad Group
Örjan Pekka, vd/ägare The Mansion of Filipsborg
Inger Olofsson, vd/ägare Tapanis Buss
Pia Hulkkoff, ägare Hulkoff Gården
Erkki Hanhirova, vd/ägare Toranda
Pia Huuva, vd/ägare Huuva Hideaway
Gunhild Stensmyr, vd/ägare Arthotell Tornedalen
Jessica Wennberg, vd Heart of Lapland
Teija Mikkola, Sales Director Visit Sea Lapland/Meri-Lapin Matkailu Oy

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...