Annons

Skånska hotellchefer kräver förstärkt stöd

zoom Malmö Arena Hotel, ett av de hotell vars vd:ar och hotelldirektörer står bakom debattartikeln. Foto: Pressbild
Malmö Arena Hotel, ett av de hotell vars vd:ar och hotelldirektörer står bakom debattartikeln. Foto: Pressbild
DEBATT. "Med rätt förutsättningar kan vi återta vår plats som jobbskapare i en expansiv framtidsbransch när det vänder", skriver åtta hotelldirektörer i en debattartikel i dag i Skånska Dagbladet.
Annons

Debattartikeln i Skånska Dagbladet idag, undertecknas av åtta tunga namn i skånsk hotellnäring: Charlotte Ljung, vd Hotel Duxiana, Henric Carlsson, hotelldirektör, Elite Hotel Esplanade och Elite Plaza Hotel , Sebastian Kamieniarczyk, vd Story Hotel, Nina Ulvinen, vd Malmö Arena Hotel, Thomas Ivarsson, hotelldirektör Scandic Triangeln, Maria Paulsson, vd Grand Hotel Lund & Lundia, Jens Lyckman, hotell-direktör Clarion Hotel & Congress Malmö Live, Per Jonsson, vd Radisson Blu Hotel Malmö, Styrelsen i föreningen Hotellgruppen Malmö – Lund.

Debattörerna inleder artikeln med att peka på att turismintäkterna bara i Skåne har minskat med över 10 miljarder kronor under 2020. Hotellrumsintäkterna i Malmö har rasat med 68 procent och restaraurangintäkterna med 50 procent.

Över 100 000 sysselsatta har förlorat jobbet, varslats eller korttidspermitterats inom besöksnäringen i Sverige och tiotusentals av dessa är unga konstaterar debattörerna:

”Allt fler unga saknar arbete. Allt fler unga blir passiva. Allt fler unga upplever psykisk ohälsa. Allt fler unga säger sig sakna sammanhang. Allt fler unga tappar framtidstron.
För varje ung människa i den här situationen är det en katastrof”.

För att vända utvecklingen måste företag som kan skapa jobb finnas kvar, fortsätter debattörerna:

”Vi har alltid varit en viktig motor för att minska utanförskapet. För nyanlända har vi många gånger varit första arbetsplatsen och vi har fångat upp många unga som vill arbeta men som inte har en eftergymnasial utbildning. Fram till pandemin drev vi verksamheter i stark utveckling som skapade allt fler jobb och hade en stark tro på framtiden. Vi vet att vi både kan och kommer att komma tillbaka dit. Men vägen är lång och läget är fortsatt oerhört ansträngt.”

För att besöksnäringen skall ha så bra förutsättningar som möjligt att återigen kunna anställa när pandemin är över, ställer debattörerna följande krav:

Förstärkt stöd till nedstängda företag: Restauranger, kaféer och hotellbarer är exempel på verksamheter som i praktiken har näringsförbud från klockan 20.30. Den skadan måste kompenseras fullt ut.

Utlovade stöd måste betalas direkt:
Här måste regeringen se till så att utlovade stöd betalas ut omedelbart och utan onödig byråkrati.

Debattörerna betonar att de har den största respekt och förståelse för att myndigheterna behöver vidta åtgärder för att minska smittspridningen och själva arbetar konsekvent i sina verksamheter för att följa myndigheternas direktiv, många gånger med extremt kort framförhållning.

”Malmö och Lund har en stark tillväxt, det finns en stor drivkraft och framtidstro i regionen. Besöksnäringen är en naturlig del av lösningen och är en mycket viktig del i värdekedjan. Vi bidrar till att öka attraktiviteten och därigenom intresset för Malmö och Lund. Vi behövs för att göra våra städer spännande och intressanta att leva i och besöka. Vi behövs också för att minska utanförskapet på arbetsmarknaden där vi för många unga är den första arbetsplatsen.”

 

Så får du mer tid över till dina gäster

Så får du mer tid över till dina gäster

Med Picasso Digital får hotell och konferensanläggningar digitala tjänster för bokning, incheckning och betalning så att du kan lägga mer fokus på det som är allra viktigast i verksamheten – nämligen dina gäster...