Annons

”Dags för regeringen att titta på andra ställen än krogen”

zoom Krögaren Peter Iwers efterfrågar ett underlag som visar <br />
serveringsstoppets effekt på smittspridningen.  Foto: Patric Ullaeus/Colourbox
Krögaren Peter Iwers efterfrågar ett underlag som visar
serveringsstoppets effekt på smittspridningen.
Foto: Patric Ullaeus/Colourbox
DEBATT. Efter snart fem månader med serveringsstopp på restauranger ökar smittspridningen fortfarande och vi är i en tredje våg. Varför fortsätter då regeringen att förlänga? Var är underlaget? Det skriver Peter Iwers, krögare och tidigare basist i metalbandet In Flames.
Annons

Den 20 november införde regeringen ett alkoholstopp på restauranger från klockan 22. Den 24 december ändrades det till att börja gälla från klockan 20. Den 1 mars infördes att alla serveringsställen skulle stänga 20.30. Snart fem månader senare ökar smittspridningen fortfarande och vi är nu i en tredje våg – är det inte dags för regeringen och Folkhälsomyndigheten att inse att smittan sprids någon annanstans?

Serveringsstoppet fortsätter förlängas månad för månad, med kort varsel. Varje gång det kallas till presskonferens håller vi andan. Det gör det svårt för oss att på ett bra sätt schemalägga vår personal. Vi är skyldiga enligt lag att ändra scheman två veckor i förväg, så när regeringen kommer med ändringar två dagar innan blir det dyrt för oss. Vi får höra från regeringen att anledningen till att de förlänger serveringsstoppet är den ökade smittspridningen. Men då undrar jag – nu när vi haft tidsrestriktioner sedan den 20 november samt restriktioner om avstånd och sittande gäster sedan sommaren förra året och det ändå är en ökad smittspridning – varför fortsätta fokusera på krogarna, caféerna och hotellen?

Vi som jobbar inom krog hör ofta gäster prata om efterfester, svartklubbar och privata middagar. Detta förstärks av alla systembolagspåsar som lämnas in bakom baren under eftermiddagarna och av störningsjourens ökade anmälningar om fester i privata bostäder efter 20.30. Folkhälsomyndigheten visar gång på gång statistik som visar att smittspridning på restaurang i princip är obefintlig och Anders Tegnell säger att det inte är en riskmiljö. Så varför fortsätter då regeringen att förlänga serveringsstoppet? Var är underlaget? Varför ställs det inget öppet och tydligt krav från oppositionen, eller från granskande media om att ta fram det? Är det smittspridningen eller mängden restauranger man vill minska? För vi är illa ute – dåligt utformade stöd/kompensationer som dessutom ofta inte kommer i tid gör att många går i konkurs, eller är nära att göra det. Många anställda har fått gå och arbetslösheten inom hotell och restaurang är enormt hög. Den psykiska pressen på såväl personal som krögare är stor.

Missförstå mig inte. Jag har givetvis all respekt för att det är en pandemi och jag förstår att sjukvårdspersonalen går på knäna och de gör ett enormt jobb. Men jag tror som sagt att det är dags för regeringen att titta på andra ställen än krogen. Dags att låta oss vara en del av lösningen. Prata med oss! På restauranger är det krav på utbildad personal som även innan pandemin såg till att det inte blev trängsel, överförfriskning eller liknande. De är proffs. Lägg nu då till att det är markeringar och avstånd mellan borden, handsprit och instruktioner överallt och att alla gäster måste sitta ned för att äta.

Kära regeringen – presentera ett underlag för hur ni tänker och använd er av restaurangerna som ett verktyg för att hindra smittspridningen. För det måste väl ändå vara säkrare att sitta på en restaurang med restriktioner om avstånd och sittande gäster än i en trång soffa i en liten lägenhet med massa människor?

Till all media: ifrågasätt och kräv ett underlag.

Med vänlig hälsning,
Peter Iwers, krögare, bryggeriägare och tidigare basist i metalbandet In Flames

Peter Iwers driver restaurangerna Restaurang 2112 och Street Food by 2112 i Göteborg tillsammans med In Flames-gitarristen Björn Gelotte. Därtill äger han också bryggeriet Odd Island Brewing.