Annons

”Det finns en champagne för varje maträtt”

zoom Erica Lalér vill att alla ska få möjlighet att hitta ett riktigt bra vin. Foto. Rånäs Slott
Erica Lalér vill att alla ska få möjlighet att hitta ett riktigt bra vin. Foto. Rånäs Slott
PÅ NYTT JOBB. Erica Lalér, ny sommelier på Rånäs Slott, älskar champagne och hårt jobb. Nu vill hon öka svenskarnas kunskap om vin i allmänhet, och champagne i synnerhet.
Annons

Hej Erica, du är ny sommelier på Rånäs slott, men har en lång bakgrund i besöksnäringen. Vad är det i branschen som du brinner för?

– Jag har jobbat i besöksbranschen i runt 20 år, började väldigt tidigt inom service. När jag var 16 år stod jag bakom baren och blandade cocktails. Jag tycker om pulsen, medarbetare som har energi och impulsivitet och som är flexibla.

2010 tog du examen i London och fick certifieringen Advanced Court of Master Sommelier, vad var det i sommelieryrket som lockade?

– Min dåvarande pojkvän var sommelier och det visade sig att jag hade fallenhet för vin. Jag blev som besatt och när jag väl började studera så provade jag hela tiden, och sökte mig till Gordon Ramsay, där var det ett stort team av sommelierer som jobbade ihop. Jag fick börja med att hämta flaskor i källaren och hälla upp i glasen. Jag blev tränad av en av de bästa sommeliererna i London.

Hur kom det sig att du tog steget till vinbranschen?

– Jag jobbade på Eriks bakficka under några år och lärde mig successivt mer om vin. En kollega åkte då till London, han ringde mig och sa att det fanns ledig plats som assisterande restaurangchef. Då upptäckte en av mina chefer att jag kunde ganska mycket om vin, och han satte mig på en sommelierutbildning och där började det.

När du tagit den examen började du jobba på Texture Restaurant och var med i framtagandet av Englands största champagnelista. Vad innebär det?

– Texture hade en inriktning på champagne, delägaren var master sommelier och hade fått ett fint champagnepris. Champagne stod honom varmt om hjärtat, helt enkelt. Tillsammans byggde vi upp den här listan med flest champagner i London.

Och så har du valts in i ordern Coteaux du Champagne och Madame du Coteaux du Champagne. Vad händer där?

– En person som jobbar inom den här ordern kom på besök regelbundet till Texture och jag guidade dem alltid. Efter några år sökte den här personen upp mig och ville välja in mig. När jag valdes in var det pompa och ståt. Grejen är den att jag fårinte riktigt berätta. Men i stora drag handlar det om att värna om champagne och utbilda folk i ämnet.

Betyder detta att champagne är din favoritdryck?

– Ja, det måste jag säga. Det är något speciellt. Och tillsammans med mat är det så gott, det finns en champagne för varje maträtt.

Vad utmärker en bra champagne?

– Beror helt på omständigheterna. Det är svårt att säga. När champagnen är generös i sina dofter, då är den bra. Det finns massor att upptäcka i champagnen. När man kan sitta länge efteråt och känna kvar smaken.

Vad hoppas du kunna tillföra på Rånäs slott?

– Champagnens fördelar. Men också kunskapen om vin, och att kunna förenkla, göra vin till något som alla förstår sig på. Jag vill att alla ska få tillfälle att hitta ett riktigt bra vin.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...