Annons

Clarions nya påläggskalv: ”Jag tänker bara lösningar”

zoom Miri Sumiq blir ny projektledare för nya Clarion hotell.
Miri Sumiq blir ny projektledare för nya Clarion hotell.
KARRIÄR. I skolan var Miri Sumiq aldrig bäst i klassen. Men det har aldrig stoppat honom från att få drömjobben. Nu blir den 34-årige skånepågen projektledare för nya Clarion Hotel som ska öppnas i Skandinavien.
Annons

Grattis till det nya jobbet!

 – Tack så mycket, även om jag inte börjar förrän 1 januari. Fram till dess är jag kvar här på Clarion Hotel & Congress Malmö Live, som jag varit med och öppnat ihop med hotellets vd Jens Lyckman.

Din titel blir operation & projects manager inom Clarion Hotels, vad ska du göra?

 – Jag blir i första hand kontaktperson för alla våra projekt som går utanför den vanliga driftsplanen. Jag har kontakt med leverantörer, byggherrar, håller i rekrytering, jobbar ihop med sälj för att sälja in hotellet. Alltså vara spindeln i nätet. Tidigare har det här ansvaret ofta legat på landschefen, men vi växer så kraftigt att det behövs avlastning.

Inget jobb för den stresskänslige?

 – Nej, men jag älskar att öppna nya hotell. Jag gillar inte att sitta och skruva på en och samma skruv i flera år. Jag drivs av snabba resultat, att få verksamheten att rulla och sedan lämna över till andra.

Hur många hotell har du varit med att öppna?

 – Clarion Malmö Live är min tredje större öppning. Det första var Clarion Hotel & Congress Trondheim 2012, därefter Clarion Hotel The Edge i Tromsö. Och nu efter nyår väntar ”Clarion Hotel Helsingborg” som ska öppna 2019-2020.

Så du är en duktig problemlösare?

 – Problem? Jag tänker inte så. Jag tänker bara på att hitta lösningar.

Vad är tuffast med att öppna ett hotell?

 – Att hitta och rekrytera rätt personal. Våra talangjakter för att hitta personal är extremt bra och värdefulla, men tar tid. Och ändå är det när hotellet öppnar som det verkligen börjar. Jag brukar skoja och säga: ”Njut nu innan vi öppnar hotellet, för sedan vet man aldrig vad som händer.”

Vad är roligast?

– Det är väldigt kul att jobba nära hotelldirektörerna och ledningsgrupp på hotellen. Nu med Clarion Malmö Live har jag haft ett fantastiskt samarbete med Jens Lyckman, som är en säljande vd. Aldrig några sura miner, vi har båda haft en enorm vilja att det här ska bli bra.

Ditt favorithotell?

 – Kanske W i Istanbul, men egentligen spelar det ingen roll om det är ett vandrarhem eller lyxhotell. Bara mottagandet och värdskapet är medvetet och trevligt samt svalt på rummet.

Vad kollar du först i ett hotellrum?

 – Jag lyfter på täcket och kollar under sängen. Och jag stryker alltid med handen i badkaret, så det är glatt och fint. Ett rent badrum är superviktigt!

Hur är du att jobba med?

 – Kolleger brukar säga att jag är dynamisk, tydlig , driven och trygg. Jag är strategisk, ligger alltid två steg före organisationen. Jag skrattar mycket och kan göra det även i jobbiga situationer. Sedan är jag bra på att optimera och se den totala omsättningskapaciteten på hotellen.

Hur hamnade du i hotell- och restaurangvärlden?

– När jag var ung hade jag inget läshuvud, men jag älskade att laga mat med mamma, så valde jag restauranglinjen . Mina lärare trodde på mig och hjälpte mig till mitt första jobb på Norrvikens trädgårdar i Båstad. Och sen har det fortsatt så, människor som plockat upp mig och gett mig nya chanser.

Bland annat Elite Hotels ägare Bicky Chakraborty – eller hur?

– Jag hade jobbat fem år på Hotell Skansen i Båstad och utbildat mig till chefssommelier, eftersom vin var det roligaste jag visste just då. Bicky var sommargäst och han lockade över mig till Elite Park Avenue i Göteborg som restaurangchef. Där fick jag jobba med fantastiske Carlos Mandini som tyckte att jag måste lära mig hotellsidan också. Så jag blev kvar i fyra-fem år.

Sörjer du att lämna Malmö för Helsingborg?

– Nej då, för jag får bo kvar i Skåne som jag älskar. Och jag har köpt lägenhet vid Triangeln i Malmö och med det så är jag extremt flexibel med arbetsort då jag har en närhet till både tåg och flyg. Hotellet i Helsingborg ska ligga centralt precis intill vattnet, ett fantastiskt läge. Det kan inte bli bättre!