Annons

Compass Groups nya vd: ”Att göra bra affärer är min grej”

zoom ”Jag tycker helt enkelt att det är roligt att vara ledare, jag trivs i rollen att utveckla vår personal”, säger Johan Schilow.
”Jag tycker helt enkelt att det är roligt att vara ledare, jag trivs i rollen att utveckla vår personal”, säger Johan Schilow.
KARRIÄR. En matintresserad skateboardåkare med ett slipat affärssinne. Så beskriver sig Johan Schilow - ny vd för Compass Group när Jonas Siljhammar efter 21 år lämnar för Visita.
Annons

Han tar över vd-rollen på ett miljard-företag som ständigt jobbar mot att bli bättre genom att kompetensutveckla och utbilda sina medarbetare inom service. Organisation och tydligt ledarskap är hans recept för att lyckas på måltidsserviceföretaget Compass Group.

 

– Det känns jätteroligt och spännande att i min nya roll få bygga vidare på en framgångsrik plattform. Min ambition är att den ska bli ännu bättre, säger Johan Schilow.

 

Vad fick dig att tacka ja till tjänsten?

 

– Jag har jobbat som driftschef på företaget i 3,5 år och varit ansvarig för fem affärsområden med över 250 enheter runt om i landet, så jag har en ordentlig kunskapsbas. Jag känner också personalen och vet våra styrkor och svagheter, vilket gjorde att vd kändes som ett naturligt nästa steg.

 

Compass Group omsätter en miljard, en stor skuta att dra runt, hur känns det?

 

– Det känns bra, oavsett storlek på ett företag så handlar det om att organisera sig och om att ha rätt person på rätt plats. Mina år inom företaget ger mig en stabil grund att stå på.

 

Jonas Siljhammar lämnar vd-rollen efter 21 år för att bli vd för Visita. Kan det bli svårt att sätta din egen prägel på företaget?

 

– Nej, det tycker jag inte. Jag är väl etablerad både som person och genom mitt ledarskap.

 

Beskriv ditt ledarskap.

 

– Jag är en målmedveten och tydlig person. Jag tror också att jag är rolig att jobba med.

 

Hur ska inriktningen på företaget ändras med dig som vd?

 

– Mat och måltider är vårt fokus. Min ambition är att ta över och fortsätta på inslagen väg.

 

Hur matintresserad är du själv?

 

– Att gå på restaurang är ett av mina största fritidsintressen, för jag älskar mat och att upptäcka nya smaker. En favorit i Stockholm är Lilla Ego, de har både god mat och utmärkt service.

 

Vad ska bli roligast i rollen som vd?

 

– Jag tycker helt enkelt att det är roligt att vara ledare, jag trivs i rollen att utveckla vår personal.

 

Vilka blir dina främsta utmaningar?

 

– Det är en stor utmaning att rekrytera kompetent personal, framförallt kockar. Duktiga medarbetare är avgörande för framgången i vår verksamhet.

 

Så hur arbetar ni för att hitta rätt personal?

 

– Vi jobbar med vår kommunikation i varje enskilt möte, och försöker lyfta fram vilka karriärmöjligheter som finns hos oss. Det handlar mycket om att marknadsföra oss som en bra arbetsgivare.

 

Vilken egenskap kommer du att ha mest nytta av i ditt jobb?

 

– Tveklöst mitt affärssinne, jag drivs av att göra bra affärer, det är själva kärnan i mig.

 

Och avslutningsvis, vad gör du när du inte gör affärer och utvecklar personal?

 

– Då cyklar jag mountainbike, åker skateboard och slalom. Jag springer också och försöker hålla mig i form.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...