Annons

Extrajobbet gav smak för en karriär som sommelier

zoom
PÅ NYTT JOBB. Fast jobb direkt efter skolan är få förunnat. Men sommelieren Svante Jensen, 23, kammande hem en tjänst i huset med en av landets vassaste vinkällare
- restaurang Flickan.
Annons

Hur väcktes ditt intresse för vin?

– Mitt första extrajobb var att sälja charkuterier och ost i Söderhallarna. Det hänger ju ihop med vin. Många frågade om ost- och vinmatchingar och jag vill ju göra ett bra jobb så jag läste på.

Du gick en vanlig gymnasielinje med medieinriktning. Hur kom det sig att du sökte dig till Grythyttan efter det?

– Jag tyckte det var kul med ost och vin så när jag hittade att man kunde läsa till sommelier och måltidskreatör så sökte jag det.

Vilken var den största behållningen med utbildningen?

– Att få hitta nya kunskaper i mina vänner. Alla läser samma saker i skolan men man kan olika grejer utanför det så jag lärde mig oerhört mycket genom att dricka vin tillsammans med dem.

Hur hamnade du sedan på Djuret i Gamla Stan, hos den erkända krögaren Daniel Crespi?

– Det var också ett långskott. Vi skulle söka praktik och jag frågade min lärare Henrik Scander och han sa att han själv hade ångrat att han inte sökt en praktik som bara var dryckesbaserad. Så jag sökte till Burgundy, vinbaren här i huset. Några veckor sedan ringde John Sterner från Djuret och ville ha mig där istället.

Du blev sedan direkt fast anställd där efter skolan, varför tror du de villa behålla dig?

– Jag har alltid varit väldigt nyfiken, jag lyssnar och tar till mig information. Med den vinkunskapen som finns i huset så märktes det nog.

Vad är det bästa med att jobba i service?

– Jag älskar att hitta rätt med gäster, oavsett om det är vin, ost eller mat. Att få vägleda dem och hitta kul grejer. Det kan lätt bli monotont om man hanterar alla gäster som samma personer. Ett personligt möte gör ju upplevelsen både för mig och dem bättre. På Flickan hamnar man så nära gästen i och med att det bara är åtta sittplatser och det passar mig.

Har du något exempel på en restaurang med exceptionellt bra service?

– Hornstulls Bodega. De är bra på att känna av gäster. Ett annat bra ställe är Vina.

Har du något tips till en ung aspirerande sommelier?

– Att vara nyfiken och våga fråga. Folk skrattar inte åt dig om du säger ”Nebbiolo är druvan i Barolo, kan du berätta mer”.

Är du intresserad av att tävla i sommelieri?

– Jag har alltid varit sugen på SM. Vi är några som pratat om träna tillsammans i grupp. Det tror jag skulle funka för mig, det blir för mycket böcker om man gör det ensam.

Har du en nördig inriktning när det kommer till vin?

– Jag vet vad Domaine de la Romanée-Contis häst heter, och kan även namnet på hundvalpen som tillhör greven i Bourgogne. Den heter Ortax. Sånt gillar jag att kunna.

Något distrikt du snöat in extra på?

– Bourgogne ligger mig varmt om hjärtat och det är tack var det här huset. Jag fick boken Inside Burgundy på 600 sidor när jag slutade prakttiken och den läste jag från pärm till pärm två gånger, och då blir man ju sugen pågå att dricka det man läser.

Finns det något område du vill utforska mer, åka till?

– Jag är jättesugen på hela Tyskland. Jag kan för lite och det finns mycket goda grejer därifrån. Och bara hela systemet hur man mäter kvalité i vin med sockerhalten är så intressant.

Om du får spåna fritt framåt om din karriär, var är du på väg?

– Jag vill vara med som sommelier och forma en vinlista efter mig själv, mina ambitioner och min kunskap. I framtiden vill jag se på viner och minnas att jag köpte in dem för dem för massa år sedan och hur det gick till.