Annons

Frösö Parks nye vd längtar till luften och vidderna

zoom Jacob Dahlberg började sin bana inom besöksnäringen 1989, på Reso hotels. Foto: Frösö Park Hotel
Jacob Dahlberg började sin bana inom besöksnäringen 1989, på Reso hotels. Foto: Frösö Park Hotel
PÅ NYTT JOBB. För Jacob Dahlberg finns det inget annat alternativ än att jobba inom hotellbranschen. Han har gjort det mesta, bland annat sex år i Sankt Peterburg. Efter att lanserat prisbelönade Down Town Camper lockar fjällvärlden. Igen.
Annons

Du är ny vd och general manager för Frösö Park Hotel i Östersund. Hur känns det?

– Det känns toppen, jag känner mig nyfiken och har en skön känsla i kroppen. Det här blir ett livsstilsskifte eftersom jag inte bara byter arbetsgivare, jag flyttar ju också från Stockholm till Jämtland. Jag har under den senaste tiden funderat på vad jag vill göra i framtiden och jobbat mycket med min självbild.

Du har en lång bakgrund från hotellbranschen, bland annat i Ryssland, berätta.

– Jag började inom besöksnäringen 1989, på Reso hotels. Efter två år fick jag frågan om att flytta till Ryssland. Vi var 20 svenskar som åkte över och öppnade det första femstjärniga hotellet, Grand Hotel Europa, i Sankt Petersburg. Jag blev kvar där i sex år. Därefter blev det First Hotels i Stockholm, följt av First Hotel Marin Bergen i två år och avslutade på First Hotels centralt. Efter First Hotels blev det fjällanläggningar som Hemavan och Riksgränsen.

Din senaste roll var på Down Town Camper i Stockholm Vad fick dig att tacka ja till Frösö Park Hotel och fjällen igen?

– Familjen älskar Norrland och är bergtagna sedan länge. Det som vägde över var känslan då jag klev in som hemlig gäst och fick känna känslan på Frösön som är bedårande.

 Hur tror du steget från myllrande Brunkebergs torg till Östersund blir?

– Det kommer att bli ett stort steg. Scandic är organiserade, och börsnoterade. Downtown Camper ligger mitt i city. Frösö Park Hotel däremot är ett entreprenörsdrivet, privatägt destinationshotel vid Storsjön. Hotellet är även en franschisetagare i Nordic Resort Hotels (NRH) system, som är helt nytt för mig.

 Du tillträder den 1 september, vad blir det första du gör?

– Att lära känna produkten, medarbetarna och Östersund med omnejd.

Vilka utmaningar ser du framför dig?

– Det vet jag inte än. Logistiken med flyg och tåg är en vital del av framtida framgången i Norrland. Här hoppas jag på bra hållbar utveckling.

Vilka förändringar vill du genomföra?

– Jag väntar gärna med att svara på denna fråga. Däremot vet jag att det finns flera spännande projekt i pipen för att bredda boendet och aktivera mötesdelen.

Vilka möjligheter ser du med en region som Östersund?

– Läget, luften, säsongerna, vidderna, bergen och Storsjön.

Hållbarhet blir allt viktigare. Hur kommer det att synas på Frösö Park Hotel?

– Det  finns en härlig närodlingstradition här, och den vill vi jobba mycket med. Hotellet är med i NRHs hållbarhetsprogram, vi har en genomtänkt form av ecostay till exempel.