Annons

Han tar över vd-posten på F12-gruppen

zoom Stefan Söderman tycker att han är precis där han ska vara i sin karriär.
Stefan Söderman tycker att han är precis där han ska vara i sin karriär.
KARRIÄR. Han började karriären på McDonalds och jobbade sig uppåt. Från barnisse till restaurangchef och nu vd för Melker Andersson och Danyel Couets F12-gruppen. Besöksliv har snackat cv och framtid med Stefan Söderman.
Annons

Grattis till det nya jobbet!

 

– Tack!

 

Vad blir dina uppgifter som vd för f12-gruppen?

 

– Att vårda och utveckla samtliga verksamheter och varumärken! Samt försäkra mig själv och ägarna om att vi har all den kompetens vi behöver för att fortsätta vara en av de största aktörerna på den svenska restaurangscenen.

 

Inget för den stresskänslige?

 

– Nej, är man känslig för stress ska man nog välja ett annat yrke och en annan bransch.

 

Vad står du inför för utmaningar?

 

– Jag tror att det är främst tre saker som kommer bli svårt. Att öppna en ny restaurang är alltid en tuff utmaning, speciellt om man öppnar Stockholms största. Mother är på god väg men det finns fortfarande mycket att jobba med och förbättra. Maten är bland det bästa jag ätit i Stockholm på länge och nu gäller det bara att få resten av Stockholmarna och de som besöker Stockholm att upptäcka det.

 

Det andra utmaningen Stefan Söderman nämner är att vidare lansera Vigårda som varumärke i Sverige och Norden. Han säger att det är hans ansvar att säkerställa att F12-gruppen når de högt uppsatta målen.

 

– Den tredje utmaningen är att arbeta för att branschen och inte bara F12 ska kunna få fler människor att söka sig till den. Kompetensförsörjningen är en jätteutmaning och vi måste alla hjälpas åt!

 

Hur rent konkret vill du ombesörja er kompetensförsörjning?

 

– Det är en jättebra fråga och en utmaning som vi inte bara jobbar med i F12-gruppen. Det är något som vi i många år tampats med dagligen. Att säga hur vi ska göra mer konkret är svårt. Jag tror det vi ska göra på F12 är att stärka arbetsgivarvarumärket. Att faktiskt slå fast att vi erbjuder schyssta arbetsvillkor.

 

Vad kommer bli roligast med nya tjänsten?

 

– Nya kollegor och medarbetare vilka jag kan utveckla och utvecklas av. Sen är det otroligt spännande att vara en del av en sådan kreativ och framåtsträvande koncernen som F12 är, det händer något hela tiden. Även fast jag inte börjar officiellt förrän den 19 september så har jag redan blivit involverad i en massa frågor både kring befintliga verksamheter men också framtida projekt.

 

Hur är du att jobba med?

 

– Oj, det får du nog fråga någon av mina medarbetare, eller ring Melker om några veckor. Jag får ofta höra att jag är inspirerande. Klok är något som många ofta nämner.

 

Hur är du som ledare?

 

– Lugn, metodisk, strategisk och jag vill se medarbetare och chefer utvecklas. Man måste tro på individens vilja att göra bra ifrån sig i sin yrkesroll. Och kan man som ledare identifiera och uppmuntra duktiga och drivna medarbetare så blir allt så mycket enklare än om man ska göra allt jobb själv.

 

Vad kommer du kunna tillföra?

 

– Struktur och fortsätta arbeta för att F12 ska vara en trivsam och utvecklande arbetsplats, för alla. Det kommer i sin tur ge Melker och Danyel möjligheten att arbeta med det som de är bäst på; nämligen att laga mat och leda det kreativa arbetet. Sen ska jag självklart säkerställa att vi driver lönsamma bolag!

 

I vilken situation trivs du allra bäst på jobbet?

 

– När alla runt omkring mig såväl medarbetare, ägare och gäster mår bra. Man får inte glömma att ha kul på jobbet.

 

Hur hamnade du i restaurangbranschen?

 

– Jag började som så många andra arbeta på McDonalds som ung, jag har min äldre bror att tacka för det. Efter studenten åkte jag utomlands och arbeta på en dykskola. Väl tillbaka i Stockholm så började jag arbeta som barnisse på Sturehof, där blev jag kvar i 11 år. Inte som barnisse under alla åren förstås!

 

Finns det något från din tid på McDonalds som du tror dig kunna använda i ditt nya jobb?

 

– Jag tycker att det är en fantastisk skola att gå. Man får ju lära sig innebörden av att arbeta och strukturen på en arbetsplats.

 

Vilket tillfälle i din karriär minns du starkast?

 

– När jag skulle vara med på mitt första styrelsemöte under min tid på Sturehof, jag var 26år och hade precis tillträtt som ekonomichef. I rummet satt bland annat PG Nilsson, Bicky Chakraborty, Mats Arnhög, Johnny Sommarlund som var vd på den tiden, Anders Lönnqvist med flera. Det var nervöst men det fick mig också att skärpa till mig och leverera!

 

– Jag har haft chefer som har trott på mig och som har gett mig möjligheten att utvecklas och växa. Det är något jag bär med mig varje dag och jag hoppas verkligen att jag har förmåga att ge samma möjligheter till mina medarbetare. Tanken att få se någon av dem ta mitt jobb i framtiden skulle vara större än att jag själv nu tillträder som vd för F12.

 

Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?

 

– Att få bidra med min kompetens och erfarenhet för att göra koncernen ännu mer framgångsrik.

 

Vad måste du bli bättre på?

 

– Hitta balansen i livet mellan jobb, vänner, barnen, fritidsintressen och min sambo. Bäst jag lägger till att jag räknade upp dem helt utan inbördes ordning.

 

Hur kommer det vara att jobba med Melker och Danyel?

 

– Jag tror vi kommer kunna komplettera varandra väl, vi har helt olika kompetenser, erfarenheter och personliga egenskaper.

 

Drömjobb om tio år?

 

– Vd för F12 och Vigårda såklart! Och vår omsättning har precis överstigit en miljard.

 

Vems tjänst skulle helst ta över?

 

– Jag är precis där jag ska vara i min karriär så jag vill nog inte ta över någon annans tjänst. Allt har sin tid och nu är det F12 och Vigårda jag ska arbeta med framöver, då fokuserar jag inte på något annat.

 

Finns det något jobb du inte skulle vilja vilja ha?

 

– Om det ska våra i samma bransch så skulle jag säga bagare, de ska ha en eloge för att de vaknar upp när ingen annan är vaken och att de nästan aldrig kan gå på krogen när vi andra gör det.