Annons

Reklamgurun Rösman är ny vd hos Stylt

zoom
"Som filmregissör har man en kraftfull arsenal av verktyg för att skapa känslor hos betraktaren", säger Magnus Rösman.
KARRIÄR. Företaget Stylt har ny vd. Magnus Rösman ska leda företaget, som gjort sig känt för sina koncept till företag inom besöksnäringen. Magnus har en udda bakgrund. Han är såväl ingenjör som regissör.
Annons

Grattis! Stylt står ju bakom många uppskattade koncept. Verkar det vara en rolig arbetsplats?

– Jag har bara jobbat några veckor, men ja, det är jätteroligt! Jag känner till Stylt sedan många år och har alltid attraherats av idén bakom Stylts organisation med en kombination av skrån och kunskaper där halva styrkan är arkitekter och inredningsdesigners och den andra halvan är koncept- och varumärkesutvecklare. 

Din karriär har inte varit spikrak. Berätta.

– Jag är civilingenjör från Industriell Ekonomi på Chalmers och arbetade som managementkonsult i några år. Men eftersom jag alltid har hållit på med teater och musik och kände att jag ville utveckla den kreativa sidan av mig själv så återvände jag till skolbänken och läste filmregi. Efter det har jag haft en internationell karriär som manusförfattare och regissör till tv-drama, musikvideo och reklamfilm. Jag har sedan 2010 också arbetat som strategisk projektledare och kreativ chef på ett par av Sveriges största reklambyråer. 

Vad är likheten mellan det du gjort hittills och din nya uppgift?

– Som filmregissör har man en kraftfull arsenal av verktyg för att skapa känslor hos betraktaren. Det har man även när man skapar miljöer. När Stylt designar hotell och restauranger använder man alla tillgängliga medel för att bygga stämningar och ta med besökaren på en resa.

Vad fick Stylt att välja dig?

– Jag tror att de valde mig för min ovanliga kombination av kunskaper och erfarenheter och för att jag har erfarenhet av att få kreativa organisationer att prestera bra. Dessutom tror jag att vi delar samma värderingar. Stylts kreative ledare, Eriks Nissen Johansen, har formulerat Stylts devis, ”Hospitality design extraordinaire”. Extraordinaire har alltid varit min ambition också. 

Kan du ge något exempel på saker du gjort som du är stolt över?

– Jag är i dag nöjd med att jag varit djärv i min karriär och att jag har vågat fullfölja mina idéer. Det har nu givit mig en unik profil med erfarenheter från många olika branscher. Mer specifikt är jag lite stolt över att jag varit den som både Håkan Hellströms och The Arks vänt sig till när de gjort musikvideor eller viktiga scenframträdanden. Under fem år skrev jag och regisserade över 100 filmer med Ica-Stig. När vi introducerade medarbetaren Jerry med Downs syndrom och Ica fullföljde kampanjen genom att integrera funktionshindrade i sin organisation var en skön känsla. När min första tv-serie för SVT, ”Häxdansen”, nominerades till Kristallen för Bästa Drama var också roligt.  

Det är inte en karriär som går att planera fram direkt.

– Nej, jag har gått mycket på magkänsla. Jag har gjort mina val utifrån vad som känns kul och utmanande. 

Jobbar du så?

– Långsiktigt söker jag definitivt efter det roliga och utmanade i tillvaron men i det dagliga arbetet drivs jag nog mest av glädjen i att berätta historier och att jag är intresserad av människor. Jag hämtar mycket inspiration från dem som jag jobbar med, i deras kunskaper och idéer. 

Vilken är din viktigaste uppgift på Stylt?

– Att se till att Stylt fortsätter att leverera extraordinära hotell- och restaurangupplevelser, hemma i Sverige och utomlands. Vi har i dag 70 procent av våra projekt utanför Sverige och vår internationella expansion är naturligtvis väldigt spännande. Men samtidigt tycker jag att det är viktigt att vi är fortsatt betydelsefulla på hemmaplan. I centrala Stockholm gör vi just nu ett stort hotell och vi gör flera spännande restaurangkoncept, senast öppnade Kasai på Linnégatan. I vår egen stad, Göteborg, står vi inför en byggboom som saknar motstycke och idag kommer de stora fastighetsbolagen till Stylt för att konceptualisera hela områden och specifika byggnader. Det är väldigt stimulerande att få vara en del av den utvecklingen.

Vilka av dina egenskaper tror du att du kommer ha mest nytta av?

– Förmodligen förmågan att entusiasmera och koordinera mina medarbetare. Det är när alla våra kompetensers prestationer sammanstrålar som vårt erbjudande är unikt.  

Vilken egenskap skulle du behöva, som du saknar?

– Det vet jag inte än, det kanske visar sig! Men jag hoppas att jag är väl rustad.

Du har i dina roller haft koll på vad som ligger i tiden. Vad tycker du känns NU just nu?

– Jag tror att det blir allt viktigare för hotell och restauranger att ha en tydlig avsändare och reason for being. Kopplat till detta kommer vi se en fortsatt ökad tonvikt på ett kundspecificerat serviceerbjudande. Gäster vill välja den restaurang eller det hotell som passar deras värderingar och utifrån detta vill de erbjudas upplevelser utöver det vanliga. Vi kommer också se en fortsatt ”casualisering” av restauranger. Det ska inte vara dyrt att gå ut och äta. Även inom hotellnäringen har man förstått att lekfull och välkomnande attityd attraherar långt fler kunder än lyx och gammeldags status. 

Vad gör du utanför jobbet?

– Jag har hus i Italien, på den Adriatiska kusten, där utvecklingen går väsentligt långsammare än här. Jag har behov av att ibland ha händerna i myllan, ruska ner oliver, äta solvarm frukt. Jag och min fru importerar våra favoritviner från trakten och säljer på Systembolagets beställningssortiment. Det är kul. 

Har du personligen något drömprojekt för Stylt?

– Jättebra fråga. Personligen skulle jag vilja se oss göra ett hotell med restaurang i gamla stan i Rom men om du frågar mina kollegor så har alla sitt eget drömprojekt. Jag tror att vår arbetsglädje och fortsatta framgång ligger mycket i variationen i våra projekt. Just nu arbetar vi med en projektportfölj som innehåller exempelvis en kebab-kiosk-makeover i Göteborg, ett vildmarks-boutique-hotell i Kanada och ett stort koncepthotell i en skyskrapa i Düsseldorf. Alla projekt där beställarens och vår vision får göras fullt ut är egentligen drömprojekt.