Annons

Smålänningen från USA ska styra Ikeas hotell

zoom Tillbaka i Sverige som vuxen. Chris Johnson är ny vd på Ikea Hotell.
Tillbaka i Sverige som vuxen. Chris Johnson är ny vd på Ikea Hotell.
KARRIÄR. Han flyttade från Småland, till Kalifornien och tillbaka till Småland igen. Efter flera års karriär inom Marriott har Chris Johnson landat i Sverige för att bli vd på Ikea Hotell.
Annons

Som tonåring flyttade han med familjen till USA från Småland, där pappan arbetade på Ikea. Då ville pappan visa familjen sitt barndomsland. Nu har Chris Johnson gjort samma resa, fast åt andra hållet, och tagit med sin amerikanska fru till Älmhult. Sedan 1 september är han vd för Ikea Hotell.

Var det ett lätt beslut?

– Jag har alltid velat uppleva Sverige som vuxen och vi tänkte att om vi inte gör det nu kanske det aldrig blir av.

Hur fick du jobbet?

– För tio år sedan gjorde jag ett examensarbete om Ikea i Ho Chi Minh City. Jag var där i ett halvår och slöt kontakter – och ibland lever gamla nätverk kvar!

Du har arbetat inom Marriott i tio år, bland annat som General manager för olika hotell. Vad är största skillnaden?

– Jag gick från världens största hotellföretag till världens största möbelföretag – med ett hotell. På Marriott finns alla verktyg. Här är det som att börja från början med strategier och till exempel titta på RevPar snarare än beläggning. Och börja samla statistik.

Hur lyder ditt uppdrag?

– Att se till att få hotellet att gå runt, så klart. Jag ska även få igång restaurangens försäljning och arbetet med Ikea museum.

Hur ska du nå dit?

– Vi har skapat en säljstrategi och vi ska börja vända oss till de lokala företagen.

Vad är största utmaningen?

– 85 procent av beläggning kommer från Ikea. Den stora utmaningen är att fylla resterande 15. Och att ha en så stor kund är ju å ena sidan bra, men man blir också lätt bakbunden. Först måste vi berätta att hotellet inte bara är till för Ikea, vilket många tror. Sedan ska vi jobba för att göra Älmhult till en destination. 

Vad har du gjort först?

– All kunskap jag har är ju engelsk och amerikansk. Nu har jag gått en kurs om svensk arbetsrätt, för att se hur det fungerar här. Jag är ju också van att arbeta med ett hotell vid Stilla havskusten, dit folk kanske kommer mer av sig själva.

Vilka är dina viktigaste egenskaper?

– Jag tror på ”servant leadership”, att man tar hierarkin och vänder den upp och ner. Vi är en resurs för medarbetarna att kunna utföra sitt arbete. I USA ska man som chef stå och peka. Så arbetar inte jag.

Hur kommer det sig att du hamnade inom besöksnäringen?

– Det var lite av en slump. Jag var i tonåren när jag kom till Los Angeles och tio minuter hemifrån fanns ett hotell. En dag efter highschool promenerade jag dit och sökte jobb. Efter några års studier i Singapore flyttade jag tillbaka till San Diego och då knackade jag dörr på hotellen igen och kom in på ett Residence Inn by Marriott. Det var ett bra jobb att kombinera med plugget. Efter examensarbetet i Vietnam och mina studier kom jag tillbaka till San Diego och blev befodrad snabbt. Jag blev General manager när jag var 27 år.

Vad är det du tycker om?

– Jag gillar branschen, men mest tycker jag om att utveckla personalen och de möjligheter som ligger i det. Många av de jag varit chef över har själva gått från front desk till general manager idag. Det är häftigt.

När trivs du bäst på jobbet?

– När man precis kommit in i en rutin och fått allt att funka. När arbetet går smidigt. Men nu står jag inför något helt nytt. Det är annorlunda att komma in och inte veta allt. Men jag ser fram emot att nå till den plats då jag kan komma igång att utveckla medarbetare. Då gör jag det jag gillar mest.

Vilket jobb tycker du saknas på ditt cv?

– Jag har aldrig jobbat inom house keeping. Det är ofta ett väldigt hårt jobb och det kan vara otacksamt. På mindre hotell har man ju ofta flera hattar och är väldigt involverad i allt, men just den erfarenheten saknar jag. 

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...