Annons

Åre-krogen: ”Vi försöker nå ut till andra gäster än turister”

zoom Foto: Boqueria
Foto: Boqueria
NYHETER. Skistars beslut att stänga sina anläggningar slår mot besöksnäringen på drabbade orter som Sälen och Åre. Nyöppnade Boqueria i Åre försöker se långsiktigt och samtidigt anpassa sitt erbjudande mer till lokalbefolkningen.
Annons

– Vi ser på Skistars beslut att stänga utifrån två perspektiv: Att det var rätt beslut utifrån ett hälsoperspektiv, och det kommer en tid efter corona och den måste vi titta på nu, säger Fredrik Larsson, Gastronomisk Ledare för Boqueria, som också finns i Stockholm.

– Det andra är att det förstås missgynnar besöksnäringen och oss som företag, vilket är jättetråkigt, men å andra sidan så tror jag inte att det hade varit någon större skillnad om de hade valt att ha fortsatt öppet.

Hur så?

– Jag tror inte att folk hade kommit upp i alla fall. De senaste två veckorna har vi restauranger sett gästantalet halveras dag för dag.

Boqueria, som öppnade sin filial i Åre denna säsong, kommer fortsätta att ha öppet, men man tar en vecka i taget. Personal har både varslats och permitterats, säger Fredrik Larsson.

– Vissa säsongsanställningar har vi valt att gå vidare med i form av visstidsanställning på timme. De anställda har varit väldigt förstående och vi är oerhört tacksamma för det.

Hur kan ni kompensera för intäktsbortfallet?

– Vi ser över öppettider och kommer att göra en del strukturella förändringar som att korta med menyer och jobba med ett förenklat lunchkoncept. Det finns fortfarande mycket lokalbefolkning som jobbar och äter luncher, som vi inte får glömma bort.

Hur kan ni anpassa er mer till den målgruppen?

 I stället för att bara köra tapas, som är vårt koncept, så jobbar vi med dagens lunch. Utöver det försöker vi bidra med en positiv och glad stämning och att finnas till hands för alla som besöker oss alla övriga dagar på året.

På onsdagen lanserade Boqueria också ett take away-koncept, samt hemkörning till dörren.

– Alla är väldigt uppskattande och tillmötesgående, folk gör så mycket de kan. Samtidigt kan man inte kräva att gästerna räddar oss, alla behöver se om sin verksamhet.

Hur länge kommer ni att ha öppet under säsongen?

– Vi tar det vecka för vecka, det kan komma ytterligare beslut som vi måste anpassa oss till, det är en tragisk situation för många.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren