Annons

Årets Framtidschef: ”Alla är värda en andra chans”

zoom Tarek Malak jobbar för att få ett starkare och bättre Borlänge – och han är villig att ge människor mer än en chans. Förra veckan utsågs han till Årets Framtidschef 2017.
Tarek Malak jobbar för att få ett starkare och bättre Borlänge – och han är villig att ge människor mer än en chans. Förra veckan utsågs han till Årets Framtidschef 2017.
NYHETER. Han jobbar nästan jämt – och är tacksam över familjens tålamod. Tacksam är han också över att ha gjort lumpen. Tarek Malak driver två Sibyllarestauranger i Borlänge. Förra veckan utsågs han till Årets Framtidschef.  
Annons

Det är mycket nu. När jag äntligen får tag på Tarek Malak är han på en känd möbelkedja för att hitta stolar till nya serveringen. Han har några få timmar på sig innan det är dags för det ideella arbetet i fotbollslaget.

Det är söndag, och egentligen borde han vara ledig. Men …

– Jag tycker att man behöver jobba ideellt också. Det handlar om att ge igen till samhället, helt enkelt.

 

Såg kedjans möjligheter

Tarek Malak tycker att han själv har mycket att ge igen. Han kom hit som flykting från Syrien i slutet av 1980-talet. Hamnade i fel kretsar och var något av en strulputte i Borlänge. Men, det faktum att han tvingades göra lumpen, fick honom på andra tankar. Lumpen fick  honom att rycka upp sig och väl ute på andra sidan tog han över sin första restaurang.

– Lumpen, och åren efter när vi drev den här gamla restaurangen fick mig att inse att man ska ta tillvara på de chanserna man ändå får då och då i livet, säger han.

Så, när han upptäckte Sibylla, och de möjligheter som uppstår om man går med i kedjan, tvekade han inte.

– Jag kände direkt att jag gillade det där gänget. Jag fick en bra ledarskapsutbildning och driver numera två Sibyllarestauranger här i Borlänge.

Om det faktum att han nu blivit utsedd till Årets Framtidschef 2017 hänger på de ledarskapsutbildningar han fick från Sibylla, om det hänger på hans bakgrund, eller om det var lumpen, är svårt att säga. Kanske är det en kombination av alla tre faktorer.

[LÄS MER: ”Sibylla-krögare från Borlänge kan vinna chefspris”]

”Unga vill ha syfte med jobbet”

Som arbetsledare försöker han få sina medarbetare att känna sig engagerade och delaktiga i verksamheten.

– Min ledarskapsfilosofi är enkel. Jobbar man med 1990-talister måste man tänka annorlunda än när man jobbar med personer som är födda på 1970- eller 1980-talen. De drivs inte så mycket av lönekuvertet. Man måste hitta andra sätt att motivera dem på. En 90-talist vill ha ett syfte med sitt jobb.

Som chef är Tarek Malaks ambition att alltid ge personer en andra chans. När unga människor kommer till honom för att söka jobb tittar han aldrig på cv:t.

– Det har ingen som helst betydelse. Det som är viktigt är personen bakom cv:t. Har man gjort något dumt tidigare i sitt liv måste man få en ny chans. Då måste man få möjlighet att visa vem man är.